Les Viles Florides de CatalunyaLes Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l'actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d'enjardinament fomentant el verd urbà i l'ornamentació floral en tots els àmbits dels pobles i ciutats. En alguna d'aquestes viles fins i tot es confeccionen catifes amb flors naturals un cop l'any.

Els Oscars de la jardineria
I parlant de catifes vermelles, el projecte de Viles Florides es podria definir com els Oscars per als pobles i ciutats que han aconseguit una millor relació entre l'espai verd i el nombre d'habitants. També es valoren aspectes com la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds i molts d'altres.

Un jurat especialitzat avalua que els municipis candidats reuneixin les condicions de qualitat per obtenir el distintiu de vila florida. El rang de cadascuna de les viles guardonades el determina el nombre de Flors d'Honor que li atorgui el jurat: en poden rebre d'una a cinc.

Quines són les 86 Viles Florides que s'han distingit en aquesta última edició?
Aquí les tens: Olot, Sant Hilari Sacalm, Vila-seca, Cardedeu, Figueres, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Lloret de Mar, Vic, Martorell, Cabrera de Mar, Almacelles, Roses, Campdevànol, Vilassar de Mar, Sant Feliu de Llobregat, Llagostera, Castell-Platja d'Aro, Tavertet, Calafell, Vilanova de Sau, Gelida, Llinars del Vallès, Cabrils, Preses, Sant Carles de la Ràpita, Calella, Sant Joan les Fonts, Santa Coloma de Farners, Alella, Santa Maria de Palautordera, Roda de Ter, Queralbs, Celrà, Folgueroles, La Vall d'en Bas, Arenys de Munt, Santa Susanna, Sant Andreu de Llavaneres, Tossa de Mar, Reus, Argentona, Rialp, Vallbona de les Monges, Santa Pau, Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Peralada, Tordera, Tavèrnoles, Pineda de Mar, Vidreres, Tornabous, Manlleu, Premià de Dalt, Alpicat, l'Espluga de Francolí, Santa Fe del Penedès, Vilalba Sasserra, Montellà i Martinet, Sitges, Tagamanent, Vallgorguina, Vilanant, Carme, Maldà, Guimerà, Solsona, Besalú, Avià, Blanes, Castelló d'Empúries, Vilaller, Santa Eulàlia de Riuprimer, Olius, l'Esquirol i la Garriga.

Respira l'aroma de les flors a Catalunya sense sortir de la vila.

Un jurat especialitzat format per professionals certifica i renova anualment aquests distintius. La Flor d’Honor –la classificació va d’una a cinc– certifica els municipis com a florits.

Viles Florides destacades
Ex. Barcelona, Gelida