El Prat de Llobregat. Pota Blava del Prat (Josep Cano. Diputació Barcelona)El Prat de Llobregat. Pota Blava del Prat (Josep Cano. Diputació Barcelona)

Prat de Llobregat, el

Guia de Municipis

Localitat
Prat de Llobregat, el
Marca Turística
Costa Barcelona
Comarca
Baix Llobregat
Província
Barcelona
Habitants
63162
Superfície
31
Altitud
8


En dues paraules

Les extenses planures de zones humides i aiguamolls ran de mar fan del Prat una ciutat singular i única, on tot el terme municipal s'estén pel delta del riu Llobregat. Aquesta reserva natural és avui un ecosistema d'elevadíssim valor biològic i un lloc privilegiat per fer observacions d'aus migratòries i fauna autòctona. Descobrim una vila que ha sabut afrontar el progrés industrial sense renunciar al seu passat, on conviuen els camps de carxoferes prop de les pistes del principal aeròdrom del país, l'Aeroport de Barcelona-El Prat.

Imprescindibles

- Passejar pels parcs i jardins.

- Comprar un pollastre de Pota Blava a la Fira Avícola.

- Descobrir les nombroses estàtues.

Què veure-hi

Entre el patrimoni arquitectònic del Prat de Llobregat, val la pena de veure l’edifici neogòtic de l’Ajuntament, construït el 1905 per l’arquitecte Joan Feu Puig, amb una façana de tres cossos, un dels quals, el central, està coronat amb pinacles d’inspiració gòtica.

També destaquen les Cases d’en Puig, les més antigues de la ciutat (1784), en les quals actualment s’ha situat un centre d’informació mediambiental; la torre Muntadas, que es va construir el 1885 com a casa d’estiueig i que actualment és un equipament cultural, i la torre Balcells, una altra casa d’estiueig del 1850, amb una decoració de la façana en franges horitzontals vermelles, que va ser adquirida per l'ajuntament l'any 1969 i que actualment acull la Banda Municipal de Música i el Museu del Prat.

Altres edificis remarcables són el Mercat Municipal (1929), de tres naus, situat a la plaça de la Vila i obra de l’arquitecte Antoni Bartra Boada, i el Teatre Modern, que es va erigir el 1930 en un estil d’inspiració neoclàssica, remarcat en els pilars estriats, l’òcul de coronament i els detalls ornamentals de les finestres.

Una mica més apartat es troba el singular edifici de La Telegrafia, que va ser projectat per l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch per acollir-hi una estació de telefonia sense fil.

Què fer-hi

Un dels signes d’identitat del Prat de Llobregat és la gran quantitat d’estàtues que acull, moltes de les quals estan repartides pels accessos a l’aeroport i pels parcs i jardins.

Una de les escultures és la que s’anomena Mil·lenari, obra d’Andreu Alfaro, als jardins de la Pica d’Estats; una altra és la de l’artista Perejaume que representa una al·legoria de les terres del Delta i que està situada al Parc de la Solidaritat. A la plaça de la Vila hi ha l’escultura Nen i sargantana, i a la plaça de Catalunya, l’obra Poble i ciutat, de l’escultor Janos Strick.

El municipi té més de 15 parcs i jardins on es pot gaudir de la natura i practicar-hi esports com el bàsquet o el patinatge. Als jardins d’Andalusia, per exemple, hi ha un circuit de patinatge. En canvi, al Parc Àngel Guimerà trobem un jardí botànic de plantes aromàtiques senyalitzades amb llenguatge braille, i els jardins de Garrovillas acullen una plantació de bambús gegants.

Al terme hi ha un centre d’activitats subaquàtiques i unes instal·lacions d’hípica.

El centre de cultura contemporània La Capsa programa tot tipus de concerts i tallers al llarg de l’any. Al maig s’hi celebra el Pratifolk, un festival de música tradicional. A finals de setembre té lloc la festa major, en la qual participen les entitats i les associacions juvenils i culturals de la vila. Per acabar, a mitjan febrer s’organitza la Fira Avícola, en la qual es pot comprar el pollastre autòcton del Prat, el de Pota Blava.

El Centre d’Informació Ambiental del Prat de Llobregat es troba a les Cases d’en Puig, que acull també el Servei d'Educació Ambiental, el servei d'informació El Prat Sostenible i el Servei de Documentació Ambiental i que compta amb una extensa programació d’exposicions, tallers i conferències. Des d’aquí s’organitzen activitats per conèixer els espais naturals del delta del Llobregat.

Al Centre d'Informació Remolar-Filipines també podeu obtenir informació sobre sortides per observar la flora i la fauna de la zona.

Clima

El clima és mediterrani litoral. A l’estiu, els anticiclons subtropicals provoquen una situació força estable de temps assolellat i molt sec que s’allarga fins a la tardor, quan comencen a aparèixer les típiques tempestes de l’estació. Les precipitacions són molt irregulars. Durant la tardor i la primavera és quan plou més. El mes de gener és el més fred de l’any.

Voltants

- Torre Roja de Viladecans.

- Mines prehistòriques de Gavà.

- Castell de Santa Maria de Castelldefels.

- Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló.

- Termes romanes de Sant Boi.

Quan anar-hi

Els caps de setmana i l´estiu són bons moments per gaudir del municipi. El Prat té una oferta comercial important i al terme municipal s’hi troben els espais protegits dels estanys que formen la desembocadura del riu Llobregat (Reserva Natural del Delta del Llobregat). A mitjan desembre s’hi celebra una fira avícola i a finals de setembre la festa major.

Situació geogràfica

Els caps de setmana i l´estiu són bons moments per gaudir del municipi. El Prat té una oferta comercial important i al terme municipal s’hi troben els espais protegits dels estanys que formen la desembocadura del riu Llobregat (Reserva Natural del Delta del Llobregat). A mitjan desembre s’hi celebra una fira avícola i a finals de setembre la festa major.


Coordenades GPS X: 2.0931464772212101, Y: 41.3304787098443
Mapa
Fotos