Pont del Diable o de Sant Bartomeu sobre el riu Llobregat  (Servicios Editoriales Georama)Pont del Diable o de Sant Bartomeu sobre el riu Llobregat (Servicios Editoriales Georama)

Pont Romà o Pont del Diable de Martorell

Cultura - Monuments i llocs d'interès cultural

Edifici d'interès històric
Nom
Pont Romà o Pont del Diable de Martorell
Adreça
Carrer Sant Bartomeu 1
Codi postal
08760
Municipi
Martorell
Localitat
Martorell
Marca Turística
Costa Barcelona
Telèfon
937 750 050
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El pont del Diable està situat sobre el riu Llobregat al seu pas per Martorell, de la qual ha esdevingut el símbol. Del monument original romà, situat a la Via Augusta i començat al segle I aC, encara se'n conserven els estreps (amb les inscripcions de les legions que hi treballaren), la base i l'arc triomfal que dóna accés per l'extrem oriental del pont, ja del segle II dC, amb dues pilastres d'ordre corinti.

El pont s'ha anat refent al llarg dels segles diverses vegades. En destaca la reconstrucció gòtica feta el 1289 sota la direcció de Bernat Sellés, que incorporà els característics arcs ogivals desiguals.

L'arc central, el més gran dels tres, fa més de 37 metres de llum i té doble angle. Al damunt, a la clau de volta, hi ha una petita construcció, com una caseta amb teulada de dos vessants. Aquests arcs van ser destruïts durant la Guerra Civil i es van reconstruir fidelment l'any 1963 a partir del disseny gòtic.

El nom del pont ve de la llegenda que diu que el diable el va construir per a una minyona que diàriament havia de recollir aigua en una font llunyana i que estava disposada a donar la seva ànima a canvi de no haver de fer tant d'esforç.

L'edifici
Any de construcció 10 aC
Estil arquitectònic Romà
Situació

Coordenades GPS X: 1.93749, Y: 41.4749
Contacte
Adreça Carrer Sant Bartomeu 1
Codi postal 08760
Municipi Martorell
Localitat Martorell
Telèfon 937 750 050
Mapa
Fotos