Caixa de pomes Golden de LleidaCaixa de pomes Golden de Lleida

Poma

Productes Terra

Nom
Poma
Temporada
Estiu
Municipi
Barbens
Marca Turística
Terres de Lleida
Descripció

La fruita de Lleida és àmpliament reconeguda per la seva qualitat. Especialment famoses són les pomes del poble de Barbens, al Pla d'Urgell, on fins i tot els dediquen una fira.

Les principals varietats de poma que es cultiven a terres lleidatanes són la golden, la gala, la granny smith, la reineta i la fuji. Al poble de Barbens, la més destacada és la varietat golden delicious.

Els fruiters de Lleida han apostat per un cultiu de qualitat: les mides de les pomes són grosses, la recollecció es fa en el punt just de maduresa de la fruita i no es fan servir tècniques agressives de conservació del producte.

La poma es conrea a Barbens des de fa segles, fet que, juntament amb el seu sabor, ha donat a aquesta fruita molta anomenada. Existeix la dita que la poma de Barbens és "la més bona del món".

A aquesta població se celebra des del 1984 la Festa de la Poma, que commemora, de fet, la fi del procés de recollida d'aquesta fruita, normalment entorn de la segona quinzena d'octubre.

Arran de la festa, va sorgir la Fira de la Poma Templers. A la fira, que també commemora el passat medieval del poble, a més de comprar pomes a la mostra que omple els carrers, es pot gaudir de moltes activitats. Així, es fan degustacions de plats fets amb poma, com la coca de poma i sidra, o el pastís de poma. Parallelament, s'organitzen un àpat popular, sessions de ball, teatre i exposicions que parlen de la història de la recollida de la fruita a la comarca.

Mapa
Fotos