Portalada de l'església de Santa Maria de Covet  (Servicios Editoriales Georama)Portalada de l'església de Santa Maria de Covet (Servicios Editoriales Georama)

Pirineu Comtal. Rutes del naixement de Catalunya

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arquitectura, Gòtic i romànic, Història, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu, Amb bicicleta, Amb automòbil, Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants, Iniciats
Distància (km)
1027
Senyalització
Membre de club
Turisme cultural
Mapa
Descripció

La història del naixement de Catalunya és el fil conductor de la ruta del Pirineu Comtal, que recorre les comarques septentrionals del país. Els itineraris recomanats enllacen els tretze punts d'interès principals del passat medieval català, a través de carreteres panoràmiques i de trànsit lent que permeten gaudir de l'escenari pirinenc que les envolta.

Els trets característics de la nació catalana van sorgir originàriament en un context medieval convuls, en què aquest territori feia de frontera sud de l'Europa catòlica contra l'avanç musulmà. Entre els segles IX i XII, les valls del sud del Pirineu van reformular la seva herència romana i visigòtica en una identitat pròpia i diferenciada, manifestada en una llengua, el català, i embrió de tota una cultura que arriba fins els nostres dies.

Els elements d'interès de la ruta del Pirineu Comtal han estat seleccionats entre els monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics de les comarques del nord de Catalunya. La majoria d'ells pertanyen als segles XI, XII i XIII, tot i que la ruta es remunta fins el llunyà i desconegut segle IX. Un moment de la història en què destacà la figura de Guifré el Pilós i la seva tasca de vertebració inicial dels comtats catalans. El punt i final temporal de la ruta se situa al segle XV, amb la mort del rei Martí l'Humà, que va significar la fi de la dinastia comtal que havia governat Catalunya durant més de 500 anys.

Així doncs, la ruta permet visitar castells, monestirs, esglésies, catedrals i nuclis urbans on encara es respira una intensa aroma medieval. Tot plegat sense oblidar els colpidors paisatges del Pirineu i les seves muntanyes imposants, on es poden descobrir alguns dels espais naturals més ben preservats de Catalunya. La ruta s'estructura a partir dels històrics comtats catalans i té dues variants no excloents: la Nord, que recorre les comarques més pròximes a la frontera francesa, i la Sud, que travessa les terres prepirinenques.

Itinerari Nord

L'itinerari nord de la ruta del Pirineu Comtal recorre les comarques més septentrionals de Catalunya i permet visitar-ne els seus elements més interessants. El protagonisme recau en els antics comtats d'Empúries, Besalú, Ripoll, Berga, Urgell, Pallars Sobirà i Ribagorça. A cada comtat, han estat seleccionats un o dos punts d'interès, visitables en una jornada. Així doncs, és possible completar l'itinerari sencer en cinc dies.

El punt de partida es troba situat al fabulós monestir romànic de Sant Pere de Rodes, que ofereix excepcionals vistes sobre la mar Mediterrània i el Cap de Creus. A l'altre extrem del recorregut hi ha les excepcionals esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat.

Entre ambdós tresors de l'arquitectura romànica, es poden veure altres mostres destacades del patrimoni català: conjunts medievals com el de Castelló d'Empúries, la vila comtal de Besalú o la Vila Vella de Gósol; monestirs com els de Sant Joan de les Abadesses o Ripoll; esglésies com les de Sant Cristòfol de Beget o Sant Pere del Burgal i fins i tot catedrals com la de la Seu d'Urgell.

El patrimoni natural i paisatgístic està perfectament representat per emblemàtiques muntanyes com la del Pedraforca i nombrosos parcs naturals com els Aiguamolls de l'Empordà, el Cadí-Moixeró, l'Alt Pirineu o el d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Itinerari Sud

L'itinerari sud de la ruta del Pirineu Comtal recorre comarques prepirinenques i del centre de Catalunya d'oest a est, i permet descobrir-ne els punts d'interès fonamentals de cadascuna d'elles. El recorregut travessa els territoris dels antics comtats de Ribagorça, Pallars Jussà, Cardona, Osona i Girona. La ruta contempla un parell d'atractius fonamentals per a cadascun d'aquests comtats que permeten completar-la en cinc jornades. Els viatgers que disposin de més temps poden allargar l'estada i conèixer-ne en profunditat el patrimoni i el paisatge.

El punt de partida es troba a l'extrem nord-occidental de Catalunya, a l'antic comtat de Ribagorça. Allà, es poden visitar les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat. La finalització d'aquest itinerari es troba situat a la ciutat de Girona, capital del comtat homònim i que ofereix un conjunt medieval de primer ordre.

Entre l'un i l'altre, el recorregut enllaça interessantíssims nuclis medievals, com els de Solsona, Cardona o Vic. El castell de Mur, l'església de Santa Maria de Covet i el Museu Episcopal de Vic són la resta d'elements imprescindibles.

Al llarg del camí es pot comprovar l'extraordinària riquesa de paisatges que caracteritza Catalunya. Des de l'alta i la mitja muntanya fins als camps amb un fort regust rural, tot passant per importants ciutats.

Etapes
Nom Nivell de dificultat
Itinerari Nord: Etapa 1 Debutants, Iniciats
Itinerari Nord: Etapa 2 Debutants, Iniciats
Itinerari Nord: Etapa 3 Debutants, Iniciats
Itinerari Nord: Etapa 4 Debutants, Iniciats
Itinerari Nord: Etapa 5 Debutants, Iniciats
Itinerari Sud: Etapa 1 Debutants, Iniciats
Itinerari Sud: Etapa 2 Debutants, Iniciats
Itinerari Sud: Etapa 3 Debutants, Iniciats
Itinerari Sud: Etapa 4 Debutants, Iniciats
Itinerari Sud: Etapa 5 Debutants, Iniciats
Situació

Coordenades GPS X: 2.16985361933285, Y: 41.387920346247
Afiliació, Adhesió i Certificacions
Fotos