Observant aus al capvespre al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà  (Lluís Carro)Observant aus al capvespre al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (Lluís Carro)

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Natura - Parcs nacionals i naturals

Parc Natural, Zona d'interès ornitològic
Nom
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Adreça
Carretera de Sant Pere Pescador quilòmetre 13,6
Codi postal
17486
Municipi
Castelló d'Empúries
Localitat
Castelló d'Empúries
Marca Turística
Costa Brava
Telèfon
972 454 222
Fax
972 454 474
E-mail
pnaiguamolls@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Antigament aquests aiguamolls s'estenien per tota la plana de la badia de Roses i la del Baix Ter, de manera que el massís del Montgrí, entre l'Escala i Torroella límit de l'Alt i el Baix Empordà, s'aixecava com una illa enmig de les aigües.

Fins als anys setanta del segle passat, els aiguamolls s'havien degradat considerablement: les zones humides empordaneses anaven desapareixent a causa de l'excessiva urbanització i la creació d'equipaments turístics de tota mena. Per això el 1976 es va engegar una campanya popular que, amb el lema "Els últims aiguamolls de l'Empordà, en perill", lluitava per la recuperació d'aquests espais. Hi hagué tanta pressió popular que el 28 d'octubre del 1985 el Parlament de Catalunya els va declarar Paratge d'Interès Nacional, i un any i mig més tard, el 13 de juny del 1985, van ser declarats Parc Natural.

Gran part de les zones protegides corresponen al terme municipal de Castelló d'Empúries, però el parc també s'estén per Palau-saverdera, Pau i Peralada, entre altres municipis. El parc consta de tres zones de reserva natural integral: l'illa de Caramany, les Llaunes (llacunes litorals salobres) i els Estanys (entre els quals hi ha el de Vilaüt), i una zona de parcial. En total té una extensió de 4.866 hectàrees. Al nord està delimitat per la Muga i al sud, pel Fluvià.

Al parc trobem una flora i una fauna variades. Destaquen els tamarius (arbustos capaços de viure en terrenys salobres), el jonc marí, el canyís i la salicòrnia.

Pel que fa a la fauna, hi podem observar gran quantitat de rèptils (tortuga de rierol, lludrió llistat, serp d'aigua), amfibis (granotes diverses, tritó verd), peixos i mamífers (conill, mostela, toixó, daina). També els omnipresents insectes i els animals més emblemàtics de les zones humides, els ocells, tant els que hi viuen tot l'any com els que s'hi estan una temporada, en la seva ruta cap al sud, al final de l'estiu, o cap al nord, a la primavera.

Així, el visitant hi pot identificar fàcilment diverses espècies d'ànecs, bernats pescaires, martinets i esplugabous, i hi pot veure planar l'arpella i eixugar-se el plomatge el corb marí i admirar l'elegància de les aus de potes llargues, com les grues, els flamencs, els camallargs i les conspícues cigonyes, reintroduïdes al parc als anys vuitanta. L'esforç humà per recuperar els últims aiguamolls de l'Empordà també ha portat a reintroduir-hi amb èxit altres espècies, com la polla blava i la llúdria.

Des de l'oficina El Cortalet, a la carretera de Sant Pere Pescador a Castelló d'Empúries, es poden contractar diverses activitats i visites guiades per conèixer els aiguamolls. També es pot obtenir informació a les oficines de turisme dels municipis propers (L'Escala, Perelada, Figueres, Roses).

Superfície 8424
Municipis que comprèn Castelló d'Empúries; Sant Pere Pescador; Palau Saverdera; Peralada; Pau; Pedret i Marzà; Escala, l'; Roses; Armentera
Titularitat Pública
Des de 1985

Característiques

Té centre d'interpretació?
Rutes Un passeig per observar aus, des del Cortalet fins al Mas del Matà, del Mas del Matà a la platja de les Llaunes, Ruta literaria les Closes.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any
Horari d'estiu De dilluns a divendres de 9:30 a 14:00 hores i de 16:30 a 19:00 hores
Horari d'hivern De dilluns a divendres de 9:30 a 14:00 hores i de 16:30 a 18:00 hores

Situació

Com arribar-hi Carretera comarcal C-260 fins Castelló d'Empúries. Des d'aquí, una carretera en direcció a Sant Pere Pescador travessa la zona sur del parc, i una altra que surt de Roses creua la zona nord. En tren: estacions de Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Vilamall

Coordenades GPS X: 3.10677940002427, Y: 42.1419192154699

Instal·lacions

Accessible per a persones amb diversitat funcional, Aparcament, Àrea de pícnic, Aules, Banys

Contacte

Adreça Carretera de Sant Pere Pescador quilòmetre 13,6
Codi postal 17486
Municipi Castelló d'Empúries
Localitat Castelló d'Empúries
Telèfon 972 454 222
Fax 972 454 474
E-mail pnaiguamolls@gencat.cat

Mapa
Fotos