Massís de Montserrat. Massís de Montserrat.

Parc Natural de Montserrat

Natura - Parcs nacionals i naturals

Espai Natural Protegit, Parc Natural, Reserva Natural Parcial, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Parc Natural de Montserrat
Adreça
Plaça Abat Oliva (Recinte del Monestir de Montserrat) s/n
Codi postal
08199
Municipi
Monistrol de Montserrat
Localitat
Monistrol de Montserrat
Marca Turística
Costa Barcelona
Telèfon
938 350 644 , 938 284 007
Fax
938 350 591
E-mail
patronatmontserrat.presidencia@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Montserrat és un massís emblemàtic, de característiques formacions rocalloses abruptes, situat al Bages, el Baix Llobregat i l'Anoia. El cim més alt és el Sant Jeroni (1.236 m), i entre els més destacats hi ha els Ecos, el Cavall Bernat, els Frares Encantats i les Agulles.

La vegetació és d'alzinars, rouredes i pinedes i un gran nombre d'arbusts. La fauna no és especialment rica a causa de la pressió humana. Compta amb indrets d'interès arquitectònic, cultural i espiritual, com el monestir, centre de peregrinació notable.

L'excursionisme, l'escalada i l'espeleologia hi són activitats freqüents. Els excursionistes gaudeixen de camins i senders de diversa dificultat. Quant a l'escalada, hi ha centenars de vies de dificultat diversa. Els espeleòlegs tenen a l'abast cavitats notables com les coves del Salnitre, a Collbató.

Superfície 5862
Municipis que comprèn El Bruc; Castellbell i el Vilar; Esparreguera; Hostalets de Pierola, els; Marganell; Monistrol de Montserrat; Collbató; Vacarisses.
Titularitat Pública
Des de 1987

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Montserrat és una muntanya d'alzinars densos, on proliferen arbustos i lianes. Per damunt dels 600 metres també es poden trobar algunes rouredes i teixedes. Al vessant sud, s'hi dona el marfull i la brolla de romaní i el bruc d'hivern, sovint amb farigola i de vegades amb pi blanc; als cingles es pot trobar te de roca. Al vessant nord, s'alterna el boix amb corona de reina i orella d'ós, així com la seslèria.
Fauna Entre els mamífers, s'hi troben el porc senglar, l'esquirol, la fagina i el gat mesquer, així com la reintroduïda cabra salvatge. També hi ha rèptils com el dragó comú, l'escurçó ibèric, el vidriol, el sargantaner gros, el llangardaix comú i la serp verda. Els ocells rupícoles són nombrosos, per exemple el ballester, el roquerol i el pela-roques.
Rutes Hi ha una trentena d'itineraris per fer a peu al Parc Natural, organitzats en diversos sectors. Alguns dels més populars són: Les Agulles de Montserrat (sector Bruc), De la font Gran a la font de l'Esquerrà (sector Monistrol de Montserrat), Ermites romàniques (sector Marganell), Camí dels Degollats (sector Montserrat) o Camí del Camins rurals de la Vinya Nova i l'Alzina Gran (sector Collbató). A més, els següents senders de gran recorregut travessen o finalitzen a Montserrat: GR 4, GR 5, GR 6, GR 96 i GR 172.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.
Horari d'estiu De dilluns a diumenge de 9.00 a 20.00 hores.
Horari d'hivern De dilluns a diumenge de 9.00 a 18.00 hores.

Situació

Coordenades GPS X: 1.83770154302955, Y: 41.5935507597002

Instal·lacions

Aparcament, Àrea de pícnic, Bar/cafeteria, Ermita, Museu, Refugi, Restaurant, Mirador, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Plaça Abat Oliva (Recinte del Monestir de Montserrat) s/n
Codi postal 08199
Municipi Monistrol de Montserrat
Localitat Monistrol de Montserrat
Telèfon 938 350 644 , 938 284 007
Fax 938 350 591
E-mail patronatmontserrat.presidencia@gencat.cat

Mapa
Fotos