Núria. Vista del llac i el santuari al fons  (Servicios Editoriales Georama)Núria. Vista del llac i el santuari al fons (Servicios Editoriales Georama)

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Natura - Espais naturals protegits

Parc Natural, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
Adreça
Plaça de l'Ajuntament 4
Codi postal
17534
Municipi
Queralbs
Localitat
Queralbs
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
972 727 361
Fax
972 727 982
E-mail
info@ajqueralbs.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Parc Natural, situat en la seva totalitat a la comarca del Ripollès, que delimita amb la frontera francesa i tres reserves naturals i un parc natural del país veí. Comprèn la conca alta dels rius Ter i Freser i la serra Cavallera i està encerclat per cims de quasi 3.000 metres d'altura com el Puigmal, el Bastiments i el Costabona, que doten l'espai de singulars paisatges alpins i prealpins, amb abundància de prats i nombroses glaceres.

Tradicionalment, ha estat un dels destins favorits d'excursionistes i senderistes, ja que el GR 11 recorre gran part de l'Espai Natural. Si el temps és favorable es pot pujar fàcilment fins al cim del Puigmal, la segona muntanya més alta de Catalunya i una de les més emblemàtiques. A la part alta es pot contemplar una creu de ferro i una placa amb un petit poema de Jacint Verdaguer. Una altra de les excursions més populars dins el Parc és la que condueix des del refugi d'Ulldeter al naixement del riu Ter.

El santuari de la Mare de Déu de Núria i les estacions de Núria i de Vallter 2000, malgrat que no formen part del Parc, hi queden encerclats i aporten a la zona un important flux de turisme religiós i d'oci esportiu. A més de practicar esquí a les dues estacions, a la de Núria es poden realitzar nombroses activitats esportives al llarg de tot l'any, com rem, tir amb arc, tirolines, equitació o minigolf.

Superfície 14733
Municipis que comprèn Planoles; Queralbs; Ribes de Freser; Pardines; Vilallonga de Ter; Setcases; Molló; Toses
Titularitat Pública
Des de 22/09/2015

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Per sobre dels 2.500 metres d'altura es troben els prats alpins en què predominen gramínies i ciperàcies i en els que a l'estiu apareixen moltes espècies de flors. Entre els 1.600 i els 2.500 metres prevalen els boscos de pi negre. Cal destacar el bosc de pi negre conegut com Bac de Carboners, a l'interior del bosc de la Muntanya de Sant Miquel a Setcases. A la baga de Queràs es poden veure exemplars centenaris d'avet i a les pinedes de Fontalba de Núria, exemplars molt vells de pi negre.
Fauna

Entre els mamífers destaquen l'ermini, el talp muntanyenc, l'almesquera, l'isard i el mufló. Les principals aus són el vesper europeu, el milà reial, el trencalòs, el voltor comú, l'àguila marcenca, l'àguila reial, l'àguila calçada, el falcó pelegrí, el gall fer, el mussol real, el mussol pirinenc, el enganyapastors europeu, el picot negre, l'alosa cotoliu, la piula campestre, la tallareta cuallarga, el capsot d'esquena roja, la gralla de bec vermell, l'hortolà, la perdiu blanca i la perdiu xerra.

També són interessants les espècies de mol·luscs com el cargol Ariant xatartl, de lepidòpters i heteròpters com Epirrhoe tristata, Boloria napaea o Plagiognathus abrotani, de miriàpodes com Lithobius ambulotentus i de coleòpters com Geotrechus puigmalensis o Perriniella sp.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any

Situació

Coordenades GPS X: 2.16299049056218, Y: 42.3501199883955

Instal·lacions

Refugi

Contacte

Adreça Plaça de l'Ajuntament 4
Codi postal 17534
Municipi Queralbs
Localitat Queralbs
Telèfon 972 727 361
Fax 972 727 982
E-mail info@ajqueralbs.cat

Mapa
Fotos