Els llacs de Romedos. Els llacs de Romedos.

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Natura - Espais naturals protegits

Parc Natural, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Parc Natural de l'Alt Pirineu
Adreça
Carrer de la Riba 1
Codi postal
25595
Municipi
Llavorsí
Localitat
Llavorsí
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
973 622 335
Fax
973 622 070
E-mail
pnaltpirineu@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Al Parc Natural de l'Alt Pirineu hi ha un gran nombre d'espècies protegides, tant animals com vegetals, i una varietat en el paisatge que va des dels boscos mediterranis fins a la flora alpina. El poble d'Alins ofereix la possibilitat d'admirar un dels molts arbres peculiars de la zona per l'antiguitat o per la mida: l'avet del pla de la Selva, un arbre catalogat com a Monument Natural.

Al paisatge destaquen l'estany glacial de Certascan, el més extens del Pirineu, i la cigalera de l'obaga de Baleran, una de les cavitats més profundes de Catalunya. Però potser el més conegut és la pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya, que ha esdevingut tot un símbol. Es diu que Jacint Verdaguer fou el primer excursionista català que la va coronar.

El parc abasta també nuclis de població de fins a quinze municipis, on es pot gaudir d'un patrimoni cultural força interessant, tant des del punt de vista arquitectònic com arqueològic i d'obres d'art sacres. També es pot participar de les seves festes i tradicions, algunes d'ancestrals.

La seu del parc és a Llavorsí, on es pot visitar el centre ubicat al paller d'en Tonet, que disposa d'informació i organitza exposicions i tallers.

Superfície 80363
Municipis que comprèn Alins; Alt Àneu; Esterri d'Àneu; Esterri de Cardós; Farrera; La Guingueta d'Àneu; Lladorne; Llavorsí; Montferrer i Castellbò; Rialp; Soriguera; Sort; Tirvia; Vall de Cardós; Les Valls de Valira.
Titularitat Mixta o totes dues
Des de 1985

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora 1.590 espècies de flora vascular; 22 espècies de flora amenaçada o molt rara a Catalunya, com Cerinthe glabraHippuris vulgarisJuniperus thuriferaSalix hastataMatthiola valesiaca o Astragalus penduliflorus.
Fauna 29 espècies d'odonats (insectes), 3 de les quals vulnerables segons la UICN; 268 espècies de vertebrats catalogades fins a la data. Espècies amenaçades o rares com l'ós bru, llúdriga, almesquera, trencalòs, voltor negre, aufrany, milà reial, gall fer, perdiu blanca, perdiu xerra, mussol pirinenc, becada, pela-roques, pardal d'ala blanca, tritó pirinenc i sargantana pallaresa. Registra la població més nombrosa de gall fer de l'Estat (150 mascles censats).
Turisme ornitològic Observatori d'aus en el Mirador elevat de la Mollera d'Escalarre.
Rutes El Parc Natural de l'Alt Pirineu compta amb una extensa xarxa de camins senyalitzats, que en comuniquen totes les valls i zones principals mitjançant camins històrics recuperats. Hi ha més de setanta itineraris, distribuïts en cinc sectors: vall Ferrera, Valls d'Àneu, vall de Santa Magdalena, massís de l'Orri i vall de Cardós. Algunes de les excursions més populars són: Estany del Port, Pla de Boavi, Pla de Boet, La Canerilla o Estany d'Airoto. També hi ha dos itineraris adaptats per a persones amb mobilitat reduïda: Mollera d'Escalarre i Sant Joan de l'Erm. Els amants de les travesses disposen d'una àmplia oferta de mitja dotzena de recorreguts, alguns tan emblemàtics com La Transpirinenca (GR 11) o La Porta del Cel. A més, els aficionats a la BTT poden posar-se a prova amb les rutes de la xarxa del Centre BTT de les Valls d'Àneu.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.
Horari d'estiu De 9.00 a 14.00 hores.
Horari d'hivern De 9.00 a 14.00 hores.

Situació

Coordenades GPS X: 1.21099188506338, Y: 42.4961363075596

Instal·lacions

Accessible per a persones amb diversitat funcional, Àrea de pícnic, Àrea d'acampada, Banys, Botiga, Ermita, Museu, Observatori, Refugi

Contacte

Adreça Carrer de la Riba 1
Codi postal 25595
Municipi Llavorsí
Localitat Llavorsí
Telèfon 973 622 335
Fax 973 622 070
E-mail pnaltpirineu@gencat.cat

Mapa
Fotos