Panoràmica Racó de MIssa   (Joan Capdevila)Panoràmica Racó de MIssa (Joan Capdevila)

Parc Natural de la Serra de Montsant

Natura - Parcs nacionals i naturals

Parc Natural
Nom
Parc Natural de la Serra de Montsant
Adreça
Plaça de la Bassa 1
Codi postal
43361
Municipi
Morera de Montsant, la
Localitat
Morera de Montsant, la
Marca Turística
Costa Daurada
Telèfon
977 827 310
Fax
977 827 105
E-mail
pnmontsant@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El Parc Natural de la Serra de Montsant ocupa el territori corresponent als municipis de la Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, Margalef, la Morera de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Alta i Ulldemolins.

El 15 de maig de 2002, es publicà al DOGC núm. 3636 el Decret 131/2002, de 30 d'Abril, de declaració del Parc Natural de la Serra del Montsant. Amb aquesta declaració culminà un llarg procés de participació i consens entre les parts afectades i s'atorgà al Montsant el reconeixement merescut com un dels espais naturals més singulars de Catalunya.

Paisatgísticament, es poden observar unitats ben diferenciades però una de les característiques més comú i representativa és el relleu abrupte de formes arrodonides fruit de processos d'erosió del material calcari. D'aquests processos en són producte les nombroses balmes, coves, avencs i barrancs.

El Parc disposa d'una gran riquesa faunística, amb espècies endèmiques i molt rares a Catalunya. Mamífers com el ratpenat de ferradura gran, el gat salvatge o la cabra salvatge; rapinyaires com l'àguila cuabarrada, l'àguila daurada, el falcó pelegrí o el xoriguer, invertebrats com la somereta de Montsant o rèptils com la tortuga mediterrània, així com aus, amfibis, i peixos. Pel que fa a la vegetació, les alzines i els arbustos dominen bona part del paisatge que els cedeix la roca, tot i que també hi estan força representades les pinedes de pi blanc i pi roig, així com les rouredes en determinades zones. Cal destacar en aquest punt l'existència d'arbres monumentals: el Teix de la Cova (Margalef) i el Saüquer de Fontalba (Ulldemolins).

I si una cosa diferencia Montsant d'altres Espais Naturals Protegits, és el seu patrimoni immaterial, espiritual i cultural, relacionat amb un conjunt de valors, històrics i actuals que acompanyen la Serra. Nombroses ermites poden trobar-se al Parc Natural (Sant Bartomeu, Sant Antoni i Santa Magdalena, Sant Joan del Codolar, Mare de Déu de Montsant, Sant Salvador, Sant Roc, Mare de Déu de la Foia i la Cova de Santa Llúcia) però no són les úniques empremtes que l'ésser humà ha deixat al llarg dels segles al territori; La Cartoixa de Scala Dei, masos, innombrables elements de pedra seca i fins i tot jaciments arqueològics en són altres exemples.

La preservació d'aquest patrimoni passa per compatibilitzar-lo amb els usos que se'n facin però sense cap mena de dubte és un indret ideal per practicar turisme actiu: senderisme, ciclisme, escalada, etc.

L'oficina tècnica i centre del Parc Natural de la Serra de Montsant és a la Plaça de la Bassa de la Morera de Montsant però també hi ha punts d'informació a Cornudella (festius i caps de setmana), a la Vilella Baixa i Ulldemolins (estiu), i l'oficina de turisme a Falset.

Superfície 9242
Municipis que comprèn Bisbal de Falset, la; Cabacés; Cornudella de Montsant; Figuera, la; Margalef; Morera de Montsant, la; Ulldemolins; Viella Alta, la; Vilella Baixa, la
Titularitat Mixta o totes dues
Des de 2002

Característiques

Té centre d'interpretació?
Rutes Tots els municipis (La Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, Margalef, la Morera de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Alta i Ulldemolins.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any
Horari d'estiu * SEU DEL PARC (La Morera de Montsant): De dilluns a divendres de 8:00 a 15:00 hores
* PUNT D'INFORMACIÓ DE CORNUDELLA: Dissabtes i festius (9-14h i 16:30-18:30) i diumenge (9-14h)
* PUNT D'INFORMACIÓ DE LA VILELLA BAIXA I D'ULLDEMOLINS
Horari d'hivern

* SEU DEL PARC (La Morera de Montsant): De dilluns a divendres de 8:00 a 15:00 hores 
* PUNT D'INFORMACIÓ DE CORNUDELLA: Dissabtes i festius (9-14h i 16:30-18:30) i diumenge (9-14h)
* PUNT D'INFORMACIÓ DE LA VILELLA BAIXA I D'ULLDEMOLINS

Situació

Com arribar-hi Com arribar-hi: 
* Des de les Borges del Camp, carretera comarcal C-242 en direcció Ulldemolins.
* Des de Falset per la T-710 en direcció la Vilella Baixa.

Coordenades GPS X: 0.841649555997522, Y: 41.264480031826

Instal·lacions

Aparcament

Contacte

Adreça Plaça de la Bassa 1
Codi postal 43361
Municipi Morera de Montsant, la
Localitat Morera de Montsant, la
Telèfon 977 827 310
Fax 977 827 105
E-mail pnmontsant@gencat.cat

Mapa
Fotos