Excursionistes al Parc Natural del Cap de Creus. Excursionistes al Parc Natural del Cap de Creus.

Parc Natural de Cap de Creus

Natura - Parcs nacionals i naturals

Parc Natural, Zona d'interès ornitològic
Nom
Parc Natural de Cap de Creus
Adreça
Carrer Monestir de Sant Pere de Rodes s/n
Codi postal
17489
Municipi
Port de la Selva, el
Localitat
Port de la Selva, el
Marca Turística
Costa Brava
Telèfon
972 193 191
Fax
972 193 192
E-mail
pncapcreus@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

La península del cap de Creus està situada a la part més oriental de la península Ibèrica, a cavall dels termes municipals de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. Aquí trobem el Parc Natural del Cap de Creus, primer parc maritimoterrestre del país. Va ser creat gràcies a una llei del 1998, mitjançant la qual es protegeix la península del cap de Creus (unes 11.000 hectàrees) i el seu entorn marí (unes 3.000 hectàrees).

Són zones d'una qualitat biològica, geològica i paisatgística de primer ordre, que calia protegir amb una cura especial. La configuració geològica, única al món, i la riquesa del patrimoni vegetal, en el qual coexisteixen elements mediterranis i continentals, han donat lloc a nombroses espècies estranyes, algunes endèmiques. La zona, a més, presenta un potencial elevat de recuperació faunística.

El parc conté dues zones protegides diferenciades: la terrestre i la marítima. A la zona terrestre s'inclouen tres paratges naturals d'interès nacional: el que va del cap Gros al cap de Creus, al nord, que conté una reserva natural integral, la del cap de Creus, amb les illes de la Maça Major i s'Encalladora; el de punta Falconera al cap de Norfeu, al sud (aquest últim, també és reserva natural integral), i el de la serra de Rodes. Totes les illes i els illots de l'entorn marí del cap de Creus són, així mateix, Paratge Natural d'Interès Nacional.

L'amplitud de la zona marina protegida oscil·la entre les 1,3 i les 0,2 milles mar endins, amb tres reserves naturals parcials: els Farallons, el cap de Creus (entre l'illa de Culleró i cala Jugadora) i el cap Norfeu. El nord de l'illa de s'Encalladora és reserva natural integral marina. Les aigües són netes i pures, i la riquesa de vida submarina hi és excepcional, amb espècies com els coralls (notable font d'ingressos en altres temps) i alguers.

A més de l'inqüestionable valor biològic i geològic de la zona, destaca també l'excepcional bellesa paisatgística que ofereix: salvatge, variada i acolorida. Penya-segats abruptes, roques fosques solcades pel vent i la sal, illes i illots i cales recollides. Hi ha nombrosos indrets que estan exposats a la fúria de la tramuntana i d'altres d'arrecerats d'aquest vent sec i esbojarrat, en els quals les vistes són, senzillament, irrepetibles, com ja han sabut valorar personatges com Josep Pla o Salvador Dalí.

El patrimoni arquitectònic del cap de Creus és de primera magnitud. L'exemple més notable és el monestir de Sant Pere de Rodes, seu actual del parc.

Al centre d'informació del parc, al monestir, es pot obtenir informació sobre les diverses rutes i activitats que s'hi organitzen.

Visita virtual:

- Cala Jugadora
- Cala Tulip
- Pas de Claveguera
- La Vall de Santa Creu - el Port de la Selva
- Pau - La Creu Blanca

Superfície 13886
Municipis que comprèn Cadaqués; Port de la Selva; Selva de Mar; Llançà; Vilajuïga; Pau; Palau-Saverdera; Roses
Titularitat Pública
Des de 1998

Característiques

Té centre d'interpretació?
Rutes De Roses a cap de Norfeu, de Llançà a cap de Creus.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any

Situació

Com arribar-hi Carretera nacional N-260 fins a Llançà. Des d'allí es pren la comarcal que arriba fins a Cadaqués i al Cap de Creus, i que té un desviament que porta a Sant Pere de Rodes.

Coordenades GPS X: 3.19514576886298, Y: 42.3322862734865

Instal·lacions

Àrea de pícnic, Banys

Contacte

Adreça Carrer Monestir de Sant Pere de Rodes s/n
Codi postal 17489
Municipi Port de la Selva, el
Localitat Port de la Selva, el
Telèfon 972 193 191
Fax 972 193 192
E-mail pncapcreus@gencat.cat

Mapa
Fotos