Colònia tèxtil de Cal Vidal. Colònia tèxtil de Cal Vidal.

Parc Fluvial del Llobregat

Cultura - Monuments i llocs d'interès cultural

Lloc d'interès cultural o històric
Nom
Parc Fluvial del Llobregat
Adreça
Carrer Guixaró s/n
Codi postal
08680
Municipi
Gironella
Localitat
Gironella
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
938 221 500
E-mail
turisme@elbergueda.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Seguint el curs del riu Llobregat, entre les poblacions de Berga i Balsareny es localitzen un total de setze fàbriques i colònies industrials. El Parc Fluvial del Llobregat ha aprofitat aquest entorn singular per proposar un seguit d'activitats esportives i culturals.

Les colònies que van proliferar a Catalunya al llarg del segle XIX es van dedicar sobretot al sector tèxtil. Es tractava de complexos on, a més de la factoria corresponent, es construïen els habitatges per als treballadors i les seves famílies.

Una visita al parc ajuda a conèixer, doncs, el patrimoni industrial, cultural i natural de la zona.

Des de l'Agència per al Desenvolupament del Berguedà, que gestiona aquests espais, se suggereixen diverses opcions. Hi ha camins senyalitzats per fer rutes a peu, en bicicleta o en cotxe. A més de les colònies, hi ha itineraris per descobrir les fonts de la contrada o altres indrets on també es pot practicar l'escalada en rocòdrom o el descens amb corda.

Un dels espais més interessants per descobrir aquesta cultura industrial de la zona és la Ruta del Parc Fluvial, que va des de Viladomiu Nou fins a l'Ametlla de Merola, passant per Cal Pons i Cal Vidal.

Quant a l'oferta educativa, hi ha sortides guiades que expliquen la vida en aquestes fàbriques, tant dels treballadors com dels propietaris. Per entendre millor com vivien aquests empresaris es proposa una visita a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. D'altra banda, la visita a la Colònia Cal Vidal permet conèixer la història pel que fa al seu aspecte social i també des del punt de vista tecnològic.

Si es prefereix estar en contacte amb els animals, no us podeu perdre el nucli zoològic de Fuïves, centre mundial de l'autèntic ruc català, on viuen més d'un centenar d'exemplars de pura raça autòctona.

En el tram del riu que va des de l'Ametlla de Casserres fins a l'Ametlla de Merola es pot practicar la pesca de la truita amb la llicència corresponent.

A la Torre de l'Amo es troba el Centre d'Interpretació de les Colònies Tèxtils del Llobregat. Un altre punt on informar-se de tot és l'oficina turística a l'estació de Cal Vidal.

L'edifici
Any de construcció diferents èpoques
Situació

Coordenades GPS X: 1.869548, Y: 42.073050
Contacte
Adreça Carrer Guixaró s/n
Codi postal 08680
Municipi Gironella
Localitat Gironella
Telèfon 938 221 500
E-mail turisme@elbergueda.cat
Mapa
Fotos