El Pedraforca, al Parc Natural del Cadí-Moixeró  (Servicios Editoriales Georama)El Pedraforca, al Parc Natural del Cadí-Moixeró (Servicios Editoriales Georama)

Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca

Natura - Espais naturals protegits

Parc Natural, Paratge Natural d'Interès Nacional
Nom
Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
Adreça
Plaça Pedraforca s/n
Codi postal
08697
Municipi
Saldes
Localitat
Saldes
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
938 258 046
E-mail
tur.saldes@diba.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El Pedraforca creix de manera impressionant en una àrea molt petita, formada durant milers d'anys per l'erosió dels materials calcaris i de les margues toves, que li han donat el seu particular i especial perfil. Està situat als Prepirineus, a la comarca del Berguedà, i integrat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Tot i la vetlla per la conservació que el Patronat del Massís du a terme des del 1982, any que fou declarat Paratge Natural d'Interès Nacional, a la muntanya encara es poden observar els efectes de la destrucció del relleu a causa de les explotacions mineres d'extracció de carbó, moltes realitzades a cel obert. L'espai té una superfície de 1.671 hectàrees, repartides pels municipis de Saldes i Gósol.

Al Pedraforca, totes les vies per les parets i les arestes, les agulles i les canals han estat ben explorades per escaladors d'arreu del món, que han assolit el cim per tots els vessants possibles. De lluny o de prop, la peculiar silueta de l'anomenada Enforcadura, que uneix el Pollegó Superior, a 2.497 metres d'altitud, amb l'Inferior, a 2.400 metres, ha fascinat durant anys tothom que s'hi ha apropat. La muralla nord és la que té l'aspecte més impressionant, amb un tall brutal fins a 800 metres per sobre de la vall de Gresolet, i constitueix un formidable repte per als escaladors més arriscats.

Per als més prudents, la pista asfaltada, que va de Saldes al mirador de Gresolet (a pocs metres de la sortida del poble trobarem un rètol indicador), ofereix una bella panoràmica de la serralada del Cadí, encara que també es pot accedir al cim des de Gósol per la coma de les Set Fonts o el serrat de la Muga.

També hi ha una ruta circular que permet gaudir d'una visió de 360 graus de la muntanya. El recorregut es pot completar en un sol dia, o bé dividir-lo en dues jornades. Tot i així, l'ascensió al Pedraforca només és recomanable per a persones amb un cert grau d'experimentació en el senderisme o l'escalada.

Superfície 1751
Municipis que comprèn Saldes; Gósol.
Titularitat Mixta o totes dues
Des de 1982

Característiques

Té centre d'interpretació?
Flora La vegetació varia substancialment segons l'alçada. Per sota dels 1.700 metres, s'hi troba l'estatge montà, format sobretot per la roureda de roure martinenc, acompanyada de blada, boix, corner, avellaner, arç blanc, ginebre, marxívol, roser caní i herba fetgera entre d'altres; a la zona de l'obaga de Gresolet s'hi donen condicions particulars, amb preeminència del faig. A partir dels 1.700 metres, hi ha boscos de coníferes formats per avets i pinedes de pi negre amb un sotabosc de boix, neret, el·lèbor verd, pulsatil·la blanca, te de bosc, etc. Més enllà dels 2.300 metres desapareixen els arbres i arbustos i només hi queda vegetació adaptada a roques i tarteres, com l'orella d'ós, la corona de rei, el xuclamel de roca, la lluqueta de roca o la falguera.
Fauna La diversitat de boscos i prats del massís acull una fauna rica, amb predomini d'espècies d'ambients alpins i de muntanya. Els ocells són els elements més interessants de la fauna, especialment el gall fer; també el picot negre, el pela-roques i molts d'altres. Entre els mamífers, hi ha l'isard, el conill, l'esquirol, el talpó roig i la musaranya cuaquadrada, així com la guineu, la marta, la mustela i el gat fer. Rèptils com el tritó pirinenc i la salamandra, i un nodrit grup d'invertebrats on destaquen les papallones, completen el catàleg faunístic del Paratge.
Rutes El Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca disposa de camins i itineraris de diferents característiques i dificultats. El més assequible és l'itinerari de natura Ruta de la mallerenga petita, mentre que un dels més emblemàtics i durs és l'ascensió del cim del Pedraforca. A més, diverses travesses per etapes transcorren pel Paratge: Camí del Bons Homes, Camí de Picasso, Cavalls del Vent, Pedals de Ferro, Volta al Cadí-Moixeró.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Per carretera B-400, des de la C-16 al sud de Guardiola de Berguedà fins a Saldes i Gósol.

Coordenades GPS X: 1.7236065187935, Y: 42.2275538514925

Instal·lacions

Allotjament, Aparcament, Àrea de pícnic, Refugi, Mirador, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Plaça Pedraforca s/n
Codi postal 08697
Municipi Saldes
Localitat Saldes
Telèfon 938 258 046
E-mail tur.saldes@diba.cat

Mapa
Fotos