Visitants en una de les sales del Museu Picasso  (Lluís Carro)Visitants en una de les sales del Museu Picasso (Lluís Carro)

Pablo Ruiz Picasso. Seguint l'artista de les mil cares

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Pintura, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
654,2 km
Municipis de pas
Barcelona, Gósol, Horta de Sant Joan
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Barcelona, Horta de Sant Joan, Gósol.
Mapa
Descripció

Als catorze anys, el malagueny Pablo Ruiz Picasso va arribar a Barcelona. Va estudiar belles arts a la Llotja, punt inicial de la ruta. Ben aviat va començar a relacionar-se amb artistes i intel·lectuals que es reunien al cafè modernista d'Els Quatre Gats -avui encara obert- on, l'any 1900, va exposar per primera vegada.

A prop d'aquest cafè, a la plaça Nova, es pot admirar l'única obra de Picasso a l'aire lliure, els tres frisos de la façana del Col·legi d'Arquitectes; i al cor del pintoresc barri de la Ribera, s'arriba a les portes del Museu Picasso, un dels més visitats de la ciutat, situat al carrer de Montcada. El pintor també va establir llaços molt estrets amb les poblacions catalanes d'Horta de Sant Joan (Terres de l'Ebre) i Gósol (els Pirineus). A Horta de Sant Joan, a 200 quilòmetres de Barcelona, va néixer la seva pintura cubista.

La població ofereix al visitant un passeig per les localitzacions que van fascinar l'artista. La ruta també descobreix els llocs que van freqüentar més tard Picasso i Fernande Olivier, la seva parella d'aquell moment i musa dels seus primers quadres cubistes. Fernande Olivier també el va acompanyar a Gósol, a 149 quilòmetres de Barcelona.

Va ser aquí on la seva paleta de color va passar del blau al rosa, i va iniciar així una nova etapa pictòrica que va acabar de desenvolupar a París.

Un museu únic en un entorn medieval
El Museu Picasso de Barcelona, que va obrir les portes l'any 1963, acull col·lecció més important del període de joventut de Picasso, amb 4.249 obres. L'espai, que ocupa diversos palaus medievals del carrer de Montcada, exhibeix obres com Arlequí (1917), la sèrie Las Meninas (1957) o L'espera (1901).

Situació

Coordenades GPS X: 2.16991650140207, Y: 41.3879203462342
Fotos