Per què Catalunya?A Catalunya sempre et quedarà alguna cosa més per descobrir. Tria el paisatge al teu gust: som una regió plena de contrastos naturals. Tens mar i muntanya. Pots gaudir de cales recòndites amb aigua cristallina, passejar per una vall verda vorejant un llac glacial o viure la natura en estat salvatge. Per preservar aquesta riquesa paisatgística i els ecosistemes més del 30% del territori està protegit. El resultat són 18 parcs naturals repartits per tota la geografia catalana amb unes particularitats ben diferents, tant per la flora i la fauna com per l'orografia i el clima. Trobaràs parcs amb més de 300 espècies d'aus diferents i 1.400 espècies i subespècies de plantes i falgueres, submarines o d'alta muntanya. Sí que comparteixen un tret. Saps quin? La possibilitat de trobar moltes propostes per fer en família.

Mar i muntanya
Als Pirineus de Catalunya el temps avança més lent. Encara s'hi conserva part de l'essència rural, d'èpoques passades, en els pobles i en el patrimoni artístic, que té en el romànic la màxima expressió. La natura manté molts racons pràcticament inexplorats, als quals només és possible arribar fent una ruta senderista, travessant boscos, rius, prats alpins o enfilant cap a algun dels cims més alts de la geografia catalana.

A poc més de dues hores en cotxe trobes el mar banyant les costes catalanes. Això és un gran valor afegit a la teva visita, perquè la diversitat de paisatges que podràs veure és molt gran. El Mediterrani, bressol de civilitzacions occidentals a l'edat antiga, és un dels llocs amb més concentració de biodiversitat en l'àmbit mundial, clarament definit pel color, la fauna i la temperatura.

A les terres catalanes mostra una de les seves facetes més camaleòniques per transformar-se en cales minúscules i encantadores amb barques de pescadors, en platges quilomètriques de sorra fina o en platges urbanes capaces de satisfer les ganes de sol de qualsevol visitant. Perquè a Catalunya el clima és el teu aliat: la temperatura mitjana és de 17 °C i s'hi gaudeix de més de 300 dies de sol a l'any.

Terra de genis
Aquests paisatges han servit d'inspiració a artistes universals que han contribuït a modelar la sensibilitat artística del segle XX. Els genis creatius han fet que el nom de Catalunya traspassi fronteres. Han vehiculat aquest viatge el món melancòlic del primer Picasso, nascut a Màlaga i format a Barcelona, la lluminositat de Miró, el surrealisme de Dalí́, la pintura matèrica de Tàpies i els seus orígens en el grup Dau al Set. La cultura catalana ha aconseguit unir tradició i arrels per donar com a resultat obres que romanen en la memòria i el temps, com la Sagrada Família, del genial Antoni Gaudí. L'arquitectura de Gaudí fascina pels elements estructurals que crea, les sofisticades tècniques constructives o l'ús dels materials, la fantasia i l'originalitat dels elements decoratius.

Catalunya és un país millenari en el qual pots trobar des de petjades de dinosaure i rastres de la presència de l'home de Neandertal fins a un ric patrimoni romà i nombroses villes i indrets que han conservat el clima de l'edat mitjana. L'estil romànic o gòtic també ocupen un espai en la diversitat cultural autòctona, com també ho fa el modernisme, que va esdevenir l'estil de les grans obres civils de la burgesia illustrada que impulsava la Revolució Industrial. Va deixar empremta, sobretot en el camp de l'arquitectura, amb obres com la Casa Batlló, la Pedrera o el Palau de la Música.

Barcelona
La capital catalana és una de les ciutats més cosmopolites de la Mediterrània. Acosta't i assaboreix la personalitat única de la ciutat, que combina el disseny i l'avantguardisme amb l'herència de més de dos millennis d'història. Siguin els que siguin els teus interessos, Barcelona té alguna cosa per oferir-te.

Urbanitat i ruralitat conviuen plegades
Altres ciutats catalanes també brillen amb llum pròpia, com Girona, Lleida o Tarragona. Lideren moviments socioculturals interessants, capdavanters i punters, però que saben mirar cap al seu passat enfilant castells, fent créixer arbres fruiters, tenint cura de les vinyes per produir els millors vins o donant forma i colors a la ceràmica.

La urbanitat conviu amb petits pobles encantadors amb places i arcades que guarden el testimoni de milers d'anys de vida rural. Viles de diferents dimensions que reben la inspiració de visitants i ofereixen creativitat, innovació i un esperit obert basat en segles i segles de vida urbana. Així és Catalunya. Un contrast entre l'entorn més rural i els carrers més urbans, en pocs quilòmetres de distància.

La cuina catalana
Des de l'època dels primers assentaments grecs i romans, Catalunya ha sentit fascinació per la gastronomia. És omnipresent a tots els racons del país, sigui en forma de productors, que són el primer esglaó de la cadena gastronòmica, o de restaurants. Ells han encapçalat la revolució dels fogons que s'ha viscut a Catalunya en els darrers 25 anys i que l'ha convertit en un referent mundial. Cuiners com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda o els germans Roca han situat la nostra cuina entre les més reputades del món. Les 60 estrelles Michelin de 50 restaurants catalans reconeixen la combinació de tradició, qualitat, innovació i esforç.

"La cuina catalana és el paisatge posat a la cassola", com deia l'escriptor Josep Pla. El mar i la muntanya són dos ingredients que també es barregen a la cuina tradicional catalana en forma de diferents productes. El rebost català és variat, deliciós i d'altíssima qualitat. Formatges, embotits, vins, cava, carns, peixos, verdures Productes que varien segons l'estació de l'any, productes de temporada que omplen els mercats de pobles i ciutats.

A Catalunya sempre et quedarà alguna cosa més per descobrir.
Ex. Barcelona, Gelida
    Ex. Barcelona, Gelida
      Ex. Barcelona, Gelida