Catalunya entre vinyes: experiències enoturístiquesQuan penses en vi penses, inevitablement, en les sensacions que et genera degustar-lo, compartir-lo, comentar-lo. És impossible separar vi i emocions. Per què no marques encara més aquesta petjada que deixa als teus sentits una copa de vi? Com? Lliurant-te a qualsevol de les experiències enoturístiques que t'esperen a Catalunya.

Cadascuna de les 12 denominacions d'origen catalanes expressa la personalitat dels seus vins i del paisatge. Els vins de la DO Costers del Segre són diferents dels de la DO Pla de Bages. Les propostes per descobrir-les també ho són. Té lògica la combinació, no? Per exemple, a la DO Empordà o a la DO Alella, acaronades per la mar Mediterrània, és habitual que trobis plans enoturístics amb pinzellades marineres.

Si vols evasió en clau vinícola, pots fer un passeig en bicicleta per la DO Penedès entre vinyes, ensumant l'aroma del raïm acabat de collir, que banyarà cada racó de les teves fosses nasals. Un guia especialitzat et revelarà alguns dels secrets del raïm i del procés d'elaboració. A la DOQ Priorat, en canvi, el terreny és escarpat, les vinyes es conreen en terrasses que remunten les parets dels massissos recordant les grades dels antics teatres grecs. Amb una orografia així les rutes senderistes o a cavall es gaudeixen molt més.

Gastronomia i vins, un regal per als sentits
Una combinació indispensable a Catalunya és la gastronomia i l'enologia. I és que degustar una recepta slow food, com un costelló de porc Duroc amb cigrons i botifarra negra o un suquet de peix, d'aquells que "extreuen fins a l'arrel quadrada del peix", com deia l'escriptor Josep Pla, tot banyat amb un vi negre, blanc o cava del territori és un regal per als sentits.

Premis d'Enoturisme de Catalunya
Tens moltes més experiències vinícoles per descobrir que combinen el vi amb la història, el senderisme, la cultura... Potser això t'ajuda a triar-ne alguna. La Generalitat de Catalunya concedeix anualment els Premis d'Enoturisme de Catalunya, que reconeixen les millors iniciatives enoturístiques del país en tres categories: Allotjaments i restauració, Cellers i Experiències i innovació.

Els guardons pretenen ser un estímul per a les empreses perquè vetllin per la qualitat, sostenibilitat i especialització del seu producte, i incentivar-les a la millora contínua de les seves ofertes i a innovar a l'hora de plantejar noves propostes. Les empreses premiades han d'haver contribuït, amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació, als interessos del sector enoturístic català i al posicionament, l'especialització, la innovació i la millora de la qualitat i la competitivitat nacional i internacional de l'enoturisme.

Ja saps per on vols començar a conèixer la Catalunya vinícola?


La Generalitat de Catalunya concedeix anualment els Premis d’Enoturisme de Catalunya, que reconeixen les millors iniciatives enoturístiques del país.

Experiències enoturístiques destacades
Ex. Barcelona, Gelida
    Ex. Barcelona, Gelida