Museu d'Arqueologia i Roques Guàrdies II

Cultura - Museus, centres d'exposició i centres d'interpretació

Museu
Nom
Museu d'Arqueologia i Roques Guàrdies II
Tema
Arqueologia
Adreça
Carrer del Carme 21
Codi postal
2400
Municipi
Borges Blanques, les
Localitat
Garrigues, les
Marca Turística
Terres de Lleida
Telèfon
973 142 850
Fax
973 143 170
E-mail
http://www.lesborgesblanques.cat/visita/descobreix/interes/7/museu-arqueologic
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El conjunt de l'art rupestre trobat a l'arc mediterrani de la Península Ibèrica va rebre el 1998 la catalogació de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, atès que constitueix el grup homogeni més gran de pintures rupestres que s'han trobat a Europa i ofereix un testimoni excepcional del desenvolupament humà en aquest indret durant la prehistòria.

Un dels jaciments que en forma part és el de Roques Guàrdies II, que es troba en una serra al sud de les Borges Blanques, tot just creuada l'autopista A-2. Està en una balma situada en una serra que discorre al sud de la vall de Puigpelat.

Les pintures es troben en una de les concavitats que forma la visera de la balma, a una alçada aproximada d'un metre i mig del terra. Consisteixen en cinc figures de color vermell que corresponen a barres, traços verticals i restes de pigment, d'estil abstracte i tècnica de traç simple. Aquestes característiques fan pensar als experts que són restes pertanyents a l'edat del Bronze.

Les restes van ser descobertes per Anna Alonso Tejada el 1985, mentre realitzava un treball de documentació de l'art rupestre de la zona. A més de les pintures s'hi van trobar fragments de ceràmica, esclats de sílex i restes òssies animals i humanes.

Tot això, juntament amb el material obtingut en altres jaciments de la comarca, es troba actualment al Museu d'Arqueologia de les Borges Blanques, al centre urbà. L'exposició es divideix en quatre àrees: el Neolític, l'edat de Bronze, l'època ibèrica i la romana. El museu es troba al segon pis de l'ajuntament. Per visitar-lo cal demanar hora. L'entrada és gratuïta.

Temporades i horaris
Horari d'estiu Visites concertades.
Horari d'hivern Visites concertades.
Situació

Coordenades GPS X: 0.869008, Y: 41.520609
Contacte
Adreça Carrer del Carme 21
Codi postal 2400
Municipi Borges Blanques, les
Localitat Garrigues, les
Telèfon 973 142 850
Fax 973 143 170
E-mail http://www.lesborgesblanques.cat/visita/descobreix/interes/7/museu-arqueologic
Mapa