Les muralles de la localitat al capvespre.  (Kim Castells)Les muralles de la localitat al capvespre. (Kim Castells)

Montblanc

Guia de Municipis

Localitat
Pinetell, el, Guàrdia dels Prats, la, Lilla, Montblanc, Prenafeta, Rojals
Marca Turística
Costa Daurada
Comarca
Conca de Barberà
Província
Tarragona
Habitants
7356
Superfície
91
Altitud
350


En dues paraules

Montblanc és un dels referents de l’imaginari i el patrimoni medieval de Catalunya. Una bona part del nucli urbà es pot considerar un autèntic monument.

L’arrelament d’aquest passat ha cristal·litzat en la concorreguda Setmana Medieval, que té l’origen en la llegenda de sant Jordi i el drac, situada pel costumista Joan Amades a la capital de la Conca de Barberà. Completen aquest extraordinari fris patrimonial els seus jaciments arqueològics, des de pintures rupestresd paleolítiques fins a restes d’assentaments íbers.

Imprescindibles

- Descobrir tots els racons del nucli medieval.

- Assistir a la Setmana Medieval de Sant Jordi.

- Visitar el Museu Comarcal.

- Fer la ruta de les pedanies.

Suggeriments

- En el festival Terrània destaca el forn experimental, una espectacular estructura en forma de piràmide seccionada on s’introdueixen durant el dia diverses peces. Feta la cocció, a la nit es produeix una màgica combinació entre la foscor, la música i la llum que prové de les peces incandescents.

Què veure-hi

Montblanc és en si mateix un atractiu per a la vista. El conjunt del municipi fou declarat l’any 1947 Conjunt Monumental i Artístic, dada que dóna una idea de la quantitat d’al·licients que mostra al visitant.

Aquesta monumentalitat comença en els seus origens més remots: els jaciments íbers del Pla de Santa Bàrbara o els medievals primerencs del Molí Vell en són un bon exemple i una primera parada obligada d’aquesta ruta històrica.

És destacable el recinte emmurallat (segle XIV), del qual es conserven torres i portals. Dins del nucli, cal destacar el carrer dels Jueus, un petit call que testimonia la implantació d’aquesta comunitat al terme durant l’edat mitjana. El Pont Vell, malgrat tenir un probable origen romà, es presenta avui en dia amb la seva fesomia del segle XII.

Pel que fa a edificis, és interessant el conjunt que formen l’església i l’antic hospital de Santa Magdalena (segles XIV i XV-XVI, respectivament), el convent i santuari de la Serra (segle XIII), o l’església de Santa Maria la Major i l’antiga església de Sant Francesc. També formen part d’aquest aplec d’edificis monumentals el Palau Castlà o el Casal dels Josa (segle XIII).

Contemporàniament, s’erigí a Montblanc el Celler Cooperatiu (obra modernista de Cèsar Martinell de l’any 1919), on s’instal·là el Sindicat de Vinyetaires.

Montblanc també pot presumir de tenir un notori centre museístic. Es tracta del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, situat en origen el 1958 en un antic edific medieval. Després es va ampliar amb l’adquisició d’altres seus: el Museu dels Molins de la Vila, el Museu del Vidre (a Vimbodí) i el Museu d’Art Frederic Marés (a les dependències de la Presó Nova).

Què fer-hi

A més de gaudir del programa de festes de la Setmana Medieval, el visitant té a disposició un grapat de rutes a peu per descobrir el patrimoni natural de la zona.

Una d’aquestes rutes és la que connecta Montblanc amb Rojals, l’ermita de Sant Josep (amb zona d’acampada) i la de Sant Joan (amb impressionants vistes de Montserrat i els Pirineus si la visibilitat és òptima).

En paral·lel a aquesta activitat, les diverses pedanies escampades pels voltants, com Prenafeta, Rojals o la Guàrdia dels Prats, ofereixen atractives propostes d’agroturisme i allotjament rural.

Cal dir que el col·lectiu Llop Aventura es dedica a gestionar, des del 2005, tot allò que té a veure amb esports i aventura al terme (escalada, quads, senderisme i cicloturisme).

A finals de setembre s’organitza Terrània, el festival internacional de ceràmica, que posa a disposició dels visitants atractives demostracions d’aquesta artesania, tallers introductoris, projeccions audiovisuals i altres activitats paral·leles.

Afeccionats i col·leccionistes, grans i petits, també poden gaudir a mitjans d'octubre, de Clickània, el festival internacional de Clicks de Playmobil.

Clima

El clima, mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental, té elements característics de les comarques costaneres i de les de la plana d’Urgell. Els estius són secs; la pluviositat màxima se centra durant la primavera i la tardor. A l’hivern, d’altra banda, les boires són freqüents.

Voltants

- Nucli antic del municipi de Pira.

- Santuari de la Mare de Déu de Montgoi, a Vilaverd.

- Cova de la Font Major, a l’Espluga de Francolí.

- Celler Cooperatiu de Barberà de la Conca.

Quan anar-hi

El seu ric patrimoni arquitectònic d’època medieval el fa un lloc digne de ser visitat durant tot l’any. A més, al llarg de l’any se celebren diversos esdeveniments culturals i tradicionals, com ara la Fira de Sant Martí i, sobretot, la Setmana Medieval de Montblanc, pels volts del 23 d’abril.

Situació geogràfica

El seu ric patrimoni arquitectònic d’època medieval el fa un lloc digne de ser visitat durant tot l’any. A més, al llarg de l’any se celebren diversos esdeveniments culturals i tradicionals, com ara la Fira de Sant Martí i, sobretot, la Setmana Medieval de Montblanc, pels volts del 23 d’abril.


Coordenades GPS X: 1.16273, Y: 41.378
Mapa
Fotos