Mongetes del ganxet cuites i sequesMongetes del ganxet cuites i seques

Mongeta del ganxet

Productes Terra

Nom
Mongeta del ganxet
Temporada
Estiu
Municipi
Sabadell
Marca Turística
Costa Barcelona
Descripció

La mongeta del ganxet és única al món perquè només es conrea a una petita zona de Catalunya, la que comprèn les comarques del Maresme i el Vallès Oriental i Occidental. El seu origen és desconegut, i fins fa ben poc els pagesos de la zona la cultivaven únicament per al seu consum. Actualment, és un menjar molt apreciat.

De grandària mitjana, la seva pell és lleugerament rugosa i poc perceptible. Quant al sabor, té un gust suau i cremós, fi i persistent. La qualitat i peculiaritat d'aquesta varietat de mongeta ha fet que sigui reconeguda com a Denominació d'Origen Protegida.

Es pot trobar seca, cuinada i en conserva. En aquest últim cas, sols pot ser bullida amb sal i aigua, sense cap tipus d'additiu.

Amb ella s'elabora una bona quantitat de plats de la cuina catalana: les mongetes amb botifarra, la costella de porc amb mongetes, la mongeta verda amb pernil o les mongetes amb coliflor. I dos guisats tradicionals: l'olla barrejada i l'olla verda. També és la protagonista de l'empedrat, un dels plats estiuencs més populars.

La mongeta del ganxet atrau bona part del protagonisme de la Setmana de la Cuina del Vallès, que se celebra anualment a Castellar del Vallès a finals del mes de gener. La setmana inclou xerrades, exposicions, una mostra gastronòmica i un dinar popular.

A Caldes d'Estrac, d'altra banda, es fan durant el mes de novembre les Jornades Gastronòmiques de la Mongeta del Ganxet, en què diversos restauradors presenten plats elaborats amb aquest producte.

Mapa
Fotos