Església Romànica Vall de BoíEsglésia Romànica Vall de Boí

L’essència dels Pirineus. Romànic i tradició entre cims

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Gòtic i romànic, Història, Natura, Itinerari cultural, Itinerari pels museus
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Durada (h)
3 dies
Municipis de pas
Baix Pallars, Vall de Boí, la, Esterri d'Àneu, Pobla de Segur, la, Rialp, Vielha e Mijaran
Marca Turística
Pirineus
Punts d'interès
Musèu dera Val d'Aran, Museu de Gerri de la Sal, Museu dels Raiers, Vall de Boí, Vielha e Mijaran, Esterri d'Àneu, Rialp, la Pobla de Segur.
Mapa
Descripció

Dia 1

El passat miner i tèxtil
La Val d'Aran ha estat històricament una zona d'extracció de minerals. Endinsa't a Arres, a les galeries de la mina Victòria, de la qual es va extreure zinc fins als anys cinquanta, per conèixer el passat miner de la comarca. El tèxtil el veuràs a la Fàbrica de la Llana de Vielha, restaurada per ser visitada. I per saber més de la història dels aranesos, entra en el Musèu dera Val d'Aran, també a Vielha.

Patrimoni eclesiàstic ric
La nostra primera parada en la ruta pel romànic serà l'església de Sant Miquel de Vielha, que conserva el Crist de Mijaran, una talla romànica del segle XII que formava part d'un conjunt escultòric d'igual valor que el de Boí i que va ser derruït durant la Guerra Civil. Acaba el dia a l'església de Santa Maria de Cap d'Aran de Tredòs, l'única de la Val d'Aran que té una cripta sota l'altar i el campanar separat.

Dia 2

La vida de les valls
Endinsa't en les formes de vida del Pallars de principi de segle a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, d'Esterri d'Àneu, que es vertebra en diferents seus per explicar la història de les valls que el formen. I, a Rialp, l'Obrador Xisqueta t'oferirà tallers per aprendre les tècniques amb les quals es treballa la llana. Una visita molt interessant.

Font d'aigua salada
En el Museu de Gerri de la Sal coneixeràs el procés d'elaboració de la sal i visitaràs les salines del poble, parant a la Mina Ofita, la font d'aigua salada l'origen de la qual encara és un misteri. Et fascinarà.

Dia 3

Els raiers, una icona fluvial
Qui eren els raiers de la Noguera? A la Pobla de Segur, el Museu dels Raiers ens parla d'aquest ofici avui desaparegut i dels sistemes de transport fluvial de la fusta. I si el que t'agradaria és veure'ls, reserva't el primer cap de setmana de juliol. Se celebra la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol i podràs veure raiers en un descens pel riu senzillament espectacular.

El patrimoni de la Vall de Boí
L'art romànic català arriba al seu zenit a la Vall de Boí, amb nou esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, que s'han conservat sense patir modificacions significatives des del segle XI. Una meravella que no et pots perdre.

Situació

Coordenades GPS X: 0.795233605266806, Y: 42.7014306003685
Fotos