Arbeca. Museu Molí d'Oli de l'Argilés  (Miguel Raurich)Arbeca. Museu Molí d'Oli de l'Argilés (Miguel Raurich)

Les rutes de l’oli. Un passeig per les terres de l’or gastronòmic

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Vi i gastronomia
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
471,5 km
Municipis de pas
Bisbal d'Empordà, la, Espolla, Portbou, Port de la Selva, el, Torrent, Vall-llobrega, Borges Blanques, les, Juneda, Vinaixa, Arnes, Bot, Fatarella, la, Horta de Sant Joan
Marca Turística
Terres de l'Ebre
Punts d'interès
Juneda, les Borges Blanques, Vinaixa, Arnes, Bot, la Fatarella, Horta de Sant Joan, Espolla, Portbou, la Bisbal d'Empordà, Torrent, Vall-llobrega.
Mapa
Descripció

Per començar, la DOP Les Garrigues utilitza les varietats d'arbequina i verdiella i té més de 25 cooperatives, la majoria modernistes. A la comarca, hi ha pobles com Juneda, el nucli antic del qual forma un conjunt monumental; les Borges Blanques, capital mundial de l'oli, i Vinaixa, amb l'església de Sant Joan, declarada Monument Històric Artístic. La DOP Terra Alta, que barreja les varietats empeltre, arbequina, morruda i farga, porta el visitant per Arnes, per gaudir d'una panoràmica del Parc Natural dels Ports; Bot, que en el segle XVIII tenia quatre molins de premsa de biga; la Fatarella, en una zona de barrancs de bellesa incomparable, i Horta de Sant Joan, amb el Centre Picasso d'Horta, l'olivera mil·lenària Lo Parot i el Cap de l'Ecomuseu dels Ports. Per acabar, cal destacar que la DOP Empordà utilitza en molts molins el procés tradicional de premsat. La seva zona inclou paisatges com la serra de l'Albera, que invita a anar des d'Espolla fins a la costa agresta de Portbou; la serra de Rodes, amb el monestir de Sant Pere de Rodes, i les Gavarres, amb municipis de visita obligada com la Bisbal, amb una gran oferta d'artesania; Torrent, localitat medieval amb les restes d'un antic castell, i Vall-llobrega, amb l'església de Sant Mateu, que data del segle XVII.

5 DOP (denominacions d'origen protegides)

Catalunya té cinc denominacions d'origen protegides. Les Garrigues va sorgir a partir de la DO Oli de Borges, que es va crear el 1975. La DOP Siurana va néixer el 1977 i, més endavant, es van crear les DOP de la Terra Alta, el 2002, del Baix Ebre-Montsià, el 2003, i de l'Empordà, el 2008.

Situació

Coordenades GPS X: 2.16991650140207, Y: 41.3879203462342
Fotos