Colònia tèxtil de Cal Riera. Colònia tèxtil de Cal Riera.

Les petjades de la industrialització. Una feina, una vida

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Història, Vi i gastronomia, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu, BTT
Nivell de dificultat
Debutants
Durada (h)
3 dies
Municipis de pas
Artés, Balsareny, Casserres, Castellterçol, Collbató, Solsona, Tàrrega
Marca Turística
Paisatges Barcelona
Punts d'interès
Artés, Balsareny, Casserres, Castellterçol, Collbató, Solsona, Tàrrega.
Mapa
Descripció

Dia 1

A la recerca del gel fos
La visita als pous de gel de Castellterçol et deixarà gelat, o quasi. Són construccions de pedra circular del segle XVII que fins al XIX van guardar la neu a l'hivern per portar el gel a la ciutat amb finalitats gastronòmiques o medicinals. Cal Carabrut i cal Revitllat són dues de les més visitades.

L'or líquid de Collbató
El molí d'oli de Collbató t'obre les portes com a centre d'interpretació perquè coneguis la tradició oliverera d'aquesta zona, molt rica des de l'edat mitjana. Els pagesos del poble van cedir tota l'experiència i també el material per explicar-te'l al detall.

Dia 2

La revolució del camp
La fàbrica J. Trepat, a Tàrrega, consta de dinou naus en les quals es va construir tot tipus de maquinària agrícola que va revolucionar el treball del camp. La seva visita guiada és un viatge en el temps per entendre com era el dia a dia en una fàbrica que es va convertir en el productor principal de maquinària agrícola d'Espanya en el segon terç del segle XX.

Vins del Bages
Si t'agrada el vi, el Bages t'espera. La varietat autòctona de la zona és el picapoll. Descobreix-lo en algun dels dotze cellers DO Pla de Bages. I pren nota de la cita: a principi d'octubre se celebra la Festa de la Verema del Bages a Artés, un bon moment per conèixer els vins i caves de la zona.

Dia 3

En la terra de les colònies
Una de les millors formes que hi ha de conèixer les colònies tèxtils del Llobregat és fer un recorregut de més de 30 km que va de Cal Rosal a Balsareny. En BTT o a peu visitaràs, entre d'altres, la colònia de la Plana, la fàbrica de l'Ametlla de Casserres, Cal Vidal o Cal Riera, passant per boscos frondosos, resseguint rius o descobrint racons agradables. La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) ofereix tota la informació necessària i una selecció d'equipaments i recursos accessibles.

Al tall de Solsona
Una de les activitats més pròsperes de Solsona durant el segle XVIII va ser la indústria del ganivet. A l'Oficina Comarcal de Turisme es poden apreciar col·leccions de ganiveteries importants com Casafont i Joan Costa. Avui en dia només queda en peus la centenària Ganiveteria Pallarès, però la navalla de Solsona encara gaudeix de molt bona fama més enllà de la seva comarca.

Situació

Coordenades GPS X: 2.21532633901431, Y: 41.4431884839484
Fotos