Bicicleta de muntanya. Velocitat. BTT. Bicicleta de muntanya. Velocitat. BTT.

La Transpirenaica. La Catalunya medieval

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Història, Natura, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu, BTT
Nivell de dificultat
Debutants, Iniciats
Distància (km)
355 km
Municipis de pas
Alpens, Espunyola, l', Banyoles, Besalú, Escala, l', Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Àger, Odèn, Oliana, Sant Llorenç de Morunys, Sant Esteve de la Sarga
Marca Turística
Terres de Lleida
Punts d'interès
Empúries, l'Escala, Banyoles, Besalú, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Alpens, l'Espunyola, Odèn, Oliana, Àger, Congost de Mont-rebei.
Mapa
Descripció

Iniciar el recorregut en un entorn històric com les ruïnes d'Empúries, ben a prop de l'Escala, és un bon auguri del que es trobaran els excursionistes o els ciclistes, ja que el GR 1, que travessa Catalunya d'est a oest per la cara sud dels Pirineus, es pot seguir a peu i també en BTT.

Després de deixar enrere la comarca de l'Alt Empordà, la ruta s'endinsa en el Pla de l'Estany, on Banyoles, a 18 quilòmetres de Girona, mereix una parada per visitar l'església de Santa Maria dels Turers (segle XIV), la plaça porxada i l'estany que la caracteritza. Després, el camí continua cap al poble medieval de Besalú i cap a Sant Joan de les Abadesses, famós pel seu monestir, fundat en el segle IX; i Ripoll, amb l'espectacular monestir de Santa Maria. L'entorn prepirenaic domina el paisatge. S'ha deixat enrere la vegetació d'arbustos, alzines i pins mediterranis i s'endinsa en els boscos d'avets, roures i faigs.

A continuació, aquest sender històric es dirigeix cap a Alpens, a Osona, on hi ha les ruïnes d'una fortalesa de l'any 1109, la Casa forta de Freixenet, catalogada com a Patrimoni Artístic Espanyol. El camí segueix cap al Berguedà, passant per poblacions com l'Espunyola, amb una església romànica i un castell construït entre els segles XIII i XVI i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. La ruta entra després a la província de Lleida, per la vall de Lord, als peus de la serra de Port del Comte, on hi ha la localitat de Sant Llorenç de Morunys, antigament emmurallat i amb una església parroquial del segle XI.

En les últimes etapes del GR 1 es passa per Odèn, amb l'església de Santa Cecília; per l'impressionant castell de Cambrils, situat en un turó de la serralada del Bartoló Vell i d'origen romànic; per Oliana, al costat del riu Segre i on el pantà permet fer caiac mentre es gaudeix de les vistes de la serra de Turp; i més al nord, per la vall de Rialb i Àger, municipi de la Noguera, a la part més alta del qual hi ha la col·legiata de Sant Pere, dins de les muralles del castell. El GR 1 finalitza el tram català a l'espectacular Congost de Mont-rebei, frontera natural entre Lleida i Osca, que travessa la serra del Montsec, amb parets en caiguda vertical de més de 500 metres.

Un recorregut ple d'història

El GR 1 permet visitar poblacions medievals com Besalú, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, admirades per l'arquitectura i, en el cas de les dues últimes, pels seus monestirs. Tant el de Sant Joan de les Abadesses com el de Santa Maria de Ripoll van ser fundats en el segle IX per Guifré el Pelós.

Situació

Coordenades GPS X: 2.17015006337594, Y: 41.3756336072647
Fotos