Poblat Ibèric i Medieval de l'Esquerda  (Imagen M.A.S.)Poblat Ibèric i Medieval de l'Esquerda (Imagen M.A.S.)

La Ruta dels ibers. Els primers pobladors

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia, Història
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
527,8 km
Municipis de pas
Olèrdola, Ullastret, Arbeca, Alcanar, Calafell
Marca Turística
Terres de l'Ebre
Punts d'interès
Ullastret, Arbeca, Calafell, Olèrdola, Alcanar.
Mapa
Descripció

La ruta comença en el poblat ibèric d'Ullastret (Baix Empordà), on al segle V aC els habitants van construir un ciutat emmurallada molt important que més endavant ocuparien els grecs. A més de la muralla, amb les torres de defensa, es pot apreciar l'àgora o plaça pública, l'acròpoli, un temple, l'estructura de les cases i les cisternes on dipositaven l'aigua. Al museu es poden veure bona part de les troballes i els treballs arqueològics i, durant tot l'any, es fan visites.

La parada següent és a la comarca de les Garrigues, a la Fortalesa dels Vilars (Arbeca), edificada cap al 750 aC i habitada durant 400 anys. S'hi pot visitar la gran muralla, una dotzena de torres, la casa, el carrer, la porta nord, una barrera de pedres i un fossat. El conjunt arqueològic va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1988. Una altra cita ineludible és la Ciutadella de Calafell (Baix Penedès), el primer jaciment de la península Ibèrica que ha estat reconstruït sobre les mateixes restes. Molt a prop, el poblat d'Olèrdola (Alt Penedès) ofereix al visitant la possibilitat de veure fins i tot una tintoreria.

Finalment, s'ha de destacar la Moleta del Remei (Alcanar), un recinte emmurallat de la tribu dels ilercavons des d'on controlaven la desembocadura de l'Ebre gràcies a la seva situació privilegiada que dominava tota la serra del Montsià.

Olèrdola, enclavament estratègic des de l'Edat del Bronze

Molt a prop de Barcelona i en plena regió vitivinícola de la DO Penedès, hi ha el poblat ibèric d'Olèrdola dintre del conjunt arqueològic i monumental del turó de Sant Miquel d'Olèrdola, enclavament estratègic des de l'edat del bronze fins a l'època medieval.

Situació

Coordenades GPS X: 2.16991650140207, Y: 41.3879203462342
Fotos