Fòrum de la ciutat romana al parc arqueològic d'Empúries. Fòrum de la ciutat romana al parc arqueològic d'Empúries.

La costa mediterrània. L'entrada dels grecoromans

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia, Història, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
182,48 km
Municipis de pas
Badalona, Barcelona, Escala, l', Roses
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Sant Martí d'Empúries, Roses, Barcelona, Badalona.
Mapa
Descripció

Abans que Tarragona -catalogada per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat per ser una de les principals ciutats de l'imperi Romà-, Empúries va ser la porta d'entrada de les cultures grega i romana. La ciutat, que dóna nom a l'Empordà, és l'únic jaciment arqueològic de la península amb restes d'una ciutat grega (Empòrion) i d'una de romana del segle I aC. Les ruïnes, situades a Sant Martí d'Empúries, a prop de l'Escala, permeten entendre l'evolució de l'urbanisme a través de les cases i els temples.

L'espigó del port és una de les obres d'enginyeria més monumentals de l'antiguitat. Al nord, la ciutadella de Roses amaga un esplèndid recinte arqueològic de la colònia grega de Rhode amb la muralla i els barris dels segles IV-III aC. Un altre punt d'interès és Barcelona (Bàrcino), centre neuràlgic de l'Imperi. A la plaça del Rei es pot visitar una casa d'una família acomodada, al Pati d'en Llimona, alguns trams de la muralla, columnes del temple d'August al carrer del Paradís, una torre circular a la plaça dels Traginers o una necròpoli a la plaça de la Vila de Madrid.

Edificat sobre restes de la ciutat romana de Baetulo, el Museu de Badalona constitueix una de les superfícies arqueològiques cobertes més grans de Catalunya i inclou les termes romanes i una extensa part de l'entramat urbà.

El Museu d'Arqueologia d'Empúries

Aquest museu conserva alguns dels objectes descoberts durant les excavacions i la sala monogràfica de l'Esculapi d'Empúries. El museu, que disposa d'un centre d'investigació, conté una selecció de les peces més destacades de la col·lecció, com ara mosaics o pintures.

Situació

Coordenades GPS X: 2.15451937743293, Y: 41.3691713055833
Fotos