Diada de Sant Jordi a Les Rambles.  (Oriol Llauradó)Diada de Sant Jordi a Les Rambles. (Oriol Llauradó)

Homenatge a Catalunya, George Orwell. Les Rambles

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Història, Literatura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Debutants
Senyalització
No.
Municipis de pas
Barcelona
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Plaça Catalunya, antic Hospital de la Santa Creu, església del Pi, plaça de Sant Felip Neri.
Contacte
Lluís Bayot Gutiérrez(Director d'operacions)
Mapa
Descripció

El reconegut escriptor George Orwell va arribar a Barcelona el desembre del 1936, pocs mesos després d'haver-se iniciat la Guerra Civil. Hi va arribar com un cronista més, però ben aviat es va mostrar disposat a combatre al costat de la República, i es va enrolar a la milícia del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). De la seva estada, que es va allargar fins al juny del 1937, en va néixer el seu llibre Homenatge a Catalunya, gràcies al qual podem conèixer alguns dels esdeveniments més tràgics de la guerra a Barcelona i també l'aspecte de la ciutat en aquella època.

L'itinerari comença a la plaça Catalunya, on en aquell moment hi havia la seu de dos grans puntals catalans que van acabar enfrontats durant la guerra: el Partit Comunista a l'Hotel Colón, que ja no existeix, i la Confederació Nacional del Treball (CNT), anarquista, a l'edifici de la Telefónica.

Després, Orwell fa referència a l'Hotel Continental, així que baixant per la rambla dels Estudis cal anar fins al número 138, on es trobava allotjat l'escriptor. A continuació cal dirigir-se al Teatre Poliorama i a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ja que també en aquest edifici, sota la cúpula, va passar-hi unes nits.

A continuació cal anar cap a la zona del Raval, per conèixer la Biblioteca de Sant Pau, l'antic Hospital de la Santa Creu i l'església del Pi. Després, per l'antic call jueu de Barcelona, arribem a la plaça de Sant Felip Neri, on encara avui es poden veure les marques que hi van deixar els impactes de les bombes, un 30 de gener de 1938.

El següent punt d'interès és la plaça de George Orwell, anomenada així a posteriori en honor a l'escriptor, i finalment, s'arriba a la Biblioteca Gòtic-Andreu Nin. Aquest establiment públic va ser la seu del POUM durant la guerra i hi trobem una placa commemorativa d'Andreu Nin, líder del partit, que va morir en circumstàncies que no s'han aclarit mai, i de les quals parla Orwell al llibre.

El recorregut, pel centre de Barcelona, permet conèixer part de la història contemporània de la ciutat i part de la vida d'un escriptor internacionalment conegut.

Situació

Coordenades GPS X: 2.14564, Y: 41.37833
Fotos