Cicloturisme a Torre Marimon Cicloturisme a Torre Marimon

GR 97: De la Tordera al Llobregat

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
113
Senyalització
Municipis de pas
Caldes de Montbui, Franqueses del Vallès, les, Olesa de Montserrat, Sabadell, Sant Antoni de Vilamajor
Marca Turística
Costa Barcelona
Punts d'interès
Església de Sant Joan Sanata, L’Alzina Grossa, Torre Marimon
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

Aquest sender uneix el naixement del riu Tordera a Sant Celoni amb el curs del riu Llobregat a l’alçada de la població de la Beguda Alta. Són un total de 113 quilòmetres que travessen algunes de les àrees més urbanitzades de la provincia de Barcelona. Aquest és el mèrit principal del sender: descobrir els racons encara verges, que destil·len l’antiga essència rural d’unes contrades que el progrés ha farcit de zones industrials i residencials.

El punt de partida del GR 97 és a la vila de Sant Celoni, als peus del massís del Montseny. Per aquí també hi passa el GR 5, que es troba a l’inici i al final del GR 97. El camí arrenca per uns paisatges dominats per la vegetació de ribera, com és el cas del torrent de Maribaus i els alts plataners que el flanquegen.

El sender pren direcció est i creua el riu Tordera, molt a prop d’on neix. A partir d’aquí, s’estén un paisatge eminentment rural, amb camps de conreus alternats per boscos, que ofereixen les millors panoràmiques si es gira la vista cap al nord, a la figura del Montseny. L’església de Sant Joan Sanata (segle XVI) és un detall arquitectònic bonic en el trajecte fins a la població de Sant Antoni de Vilamajor.

A partir de Sant Antoni de Vilamajor, el sender busca amb habilitat els camins que li permeten d’esquivar la major part d’àrees urbanitzades d’aquest territori al sud del Montseny. Torrents, rieres i camps de conreu són els protagonistes en aquest paisatge, on es poden trobar algunes mates boscoses aïllades. Les principals viles de la zona, com Cardedeu o Granollers, es deixen al sud.

A l’alçada de la riera de Carbonell s’enceta la variant GR 97-1, que es dirigeix entre conreus en direcció sud per enllaçar amb el pròxim GR 92, després de passar per les petites poblacions de Marata i Santa Agnès de Malanyanes i de creuar el curs del riu Mogent.

El nord del Vallès

El Vallès ha estat històricament una zona dedicada a l’agricultura, i és al seu extrem més septentrional on aquesta tradició es manté d’una manera més present. Malgrat tot, els polígons industrials i les urbanitzacions són gairebé pertot arreu. Després de passar pel llogarret de Corró d’Amunt i observar l’Alzina Grossa, arbre monumental del terme de les Franqueses del Vallès, el GR 97 travessa el riu Congost. A l’altra banda, s’hi estén la plana de Llerona.

Altre cop cal enfrontar-se a la civilització, creuant l’autovia C-17 i seguint cap a l’oest entre urbanitzacions cap a Caldes de Montbui. Abans d’arribar a aquesta vila termal, a l’alçada de la font d’Abril, el sender original vira cap al sud i se’n va a trobar els boscos de Palaudàries, uns dels més importants del Vallès, formats per alzines i pins pinyers. Després, torna a girar cap a l’oest fins que es troba al sud de Caldes, a l’anomenada torre Marimon.

Des de la font d’Abril, parteix la variant GR 97-2, que es dirigeix directament fins al nucli urbà de Caldes de Montbui. Travessa els seus carrers històrics d’oest a est, fins que en surt pel pont romà. Després, gira cap al sud fins a trobar-se novament el sender original a la torre Marimon.

En aquesta mateixa zona, hi neix la variant GR 97-3. Concretament, parteix del sender original abans d’arribar a la torre Marimon, en direcció sud cap a Gallecs. Aquest és un dels pocs espais on encara es respira ambient rural dins l’àrea metropolitana de Barcelona. Més endavant, travessa el Mogent i s’acosta a la serralada de Marina per enllaçar amb el GR 92.

Fins a la riba del Llobregat

El tram següent del GR 97 enllaça fins a l’extrem nord de la ciutat de Sabadell. Aquest és un camí que transita per zones de vegetació de ribera, atesa la proliferació de rieres que cal creuar.

Just abans d’arribar a Sabadell, el sender ressegueix una part del torrent de Colobrers, un indret de gran bellesa amb nombroses espècies d’arbres diferents i un ambient màgic. El barri de Can Déu dóna pas a una zona boscosa plena de pins, alzines i roures, primer tram del camí fins a l’altra cocapital vallesana, Terrassa.

Aquesta ciutat es voreja pel nord i l’oest i se n’allunya per la carena del Pèlag. A mesura que s’avança, el relleu de la Mola i de la serra de Sant Llorenç del Munt perd protagonisme a favor de Montserrat, que s’acosta. A l’alçada de la riera de Sant Jaume, el GR 97 conflueix amb el GR 6, poca estona abans d’arribar fins al riu Llobregat. El curs es creua per un pont als afores d’Olesa de Montserrat.

També cal creuar la riera de Magarola, per dirigir-se entre camps de conreu on la vinya comença a guanyar espai fins al final del GR, situat a la població de la Beguda Alta. Allà es torna a trobar amb el mateix GR 5 de l’inici.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos