Monestir de Montserrat. Monestir de Montserrat.

GR 96: Camí Romeu a Montserrat

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
54
Senyalització
Municipis de pas
Barcelona, Monistrol de Montserrat, Rubí
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Parc de Collserola, Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

El camí Romeu entre Barcelona i el monestir de Montserrat és un sender de llarga tradició històrica, molt transitat antigament pels romeus que pelegrinaven cap a Santiago i feien parada a la muntanya sagrada. De fet, hi ha notícies documentades des del 1342, per unes reformes ordenades pel rei Pere III el Cerimoniós.

La ruta s'estén al llarg de 54 quilòmetres, majoritàriament per la comarca del Vallès Occidental. Els seus punts més atractius són el parc de Collserola, amb el pantà de Vallvidrera, i el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. A més, travessa, entre d'altres, les ciutats de Terrassa i Rubí.

El punt de partida d'aquest sender es troba a la població de Vallvidrera, en plena serra de Collserola i amb bones vistes sobre la ciutat de Barcelona i la mar Mediterrània. Les primeres passes dels senderistes transiten pels vessants boscosos del parc de Collserola. Alzines, pins i una frondosa vegetació de ribera a les rieres que es troben pel camí són el paisatge que s'observa en aquest tram, on es troba el paratge bucòlic del pantà de Vallvidrera. El parc de Collserola és un espai sorprenent per la seva naturalesa exuberant tan a prop de la gran metròpoli catalana de Barcelona. Dins el parc, el GR 96 s'encreua amb el sender Mediterrani (GR 92).

La serra de Collserola separa Barcelona de les planes del Vallès. Aquesta és una de les vistes que regala la seva carena quan s'hi arriba, a l'alçada de Can Castellví. S'hi poden albirar també els massissos de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt. En aquesta zona que s'eleva uns 200 metres sobre el nivell del mar i està entapissada de frondosos boscos de pins i alzines, s'hi troba l'ermita de la Salut del Papiol, una bonica construcció romànica (segles IX-X) amb orígens visigòtics.

Planes urbanitzades del Vallès

El descens des de Collserola pel vessant nord dirigeix els senderistes cap a Rubí, vorejant diverses zones residencials i polígons industrials d'aquesta població i de Sant Cugat. Cal caminar una estona pels carrers de Rubí, i creuar la riera que travessa la població per un dels ponts del nucli urbà.

S'abandona Rubí pel costat oest per continuar en direcció nord ascendint les serres de Can Guilera i de les Martines. El punt més alt d'aquesta última és el turó de la Creu del Conill (414 metres), des d'on s'obtenen unes bones vistes de la ciutat de Terrassa, amb la Mola com a teló de fons. En aquest punt, el GR 96 es troba amb el GR 6, l'altra alternativa senderista entre Barcelona i Montserrat.

Des de la serra de les Martines, el GR 96 es dirigeix directament cap a Terrassa, una de les dues cocapitals del Vallès Occidental i amb un ric patrimoni industrial. Cal endinsar-se en el seu nucli urbà i caminar per alguns carrers, fins que se'n surt pel sector de ponent. Just als afores de Terrassa, el GR 96 s'encreua amb el GR 97.

A partir d'aquí, el sender s'orienta cap a l'oest, amb la muntanya de Montserrat sempre com a objectiu al davant de la vista. Les panoràmiques de les parets orientals de l'emblemàtic massís són especialment atractives des del Collcardús i, més endavant, des de l'antic hostal de la Creu de Guardiola, a les envistes ja de Monistrol de Montserrat. En aquest punt, s'enllaça amb el GR 5, el sender dels Miradors, que també ascendeix al monestir.

L'ascensió a Montserrat

El tram més atractiu de tot el GR 96 és l'ascensió final a la muntanya de Montserrat i al monestir. Després de creuar el riu Llobregat per l'històric pont de Monistrol i de travessar aquesta vila, es penetra al territori del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. La vegetació torna a envoltar els senderistes, després d'haver-los abandonat pràcticament des de Collserola. En aquest tram, a més, es viuen sensacions més muntanyenques, en vorejar els espadats que caracteritzen Montserrat.

Cal seguir l'anomenada drecera de Montserrat, o camí dels Pelegrins, fins a enllaçar amb el camí de la Cova. Les vistes aquí són excepcionals, i justifiquen amb escreix tota la caminada. Són imatges espectaculars que queden enregistrades a la retina: la Santa Cova, el mirador de la Creu, la vall del Llobregat Tot plegat, el millor aperitiu abans d'arribar fins al monestir de Montserrat, on convergeixen altres senders: GR 4, GR 5, GR 6 i GR 172.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos