Ciclista fent el sender de GR7 de Casetes Velles a Montcaro, al Parc Natural dels Ports. BTT. Ciclista fent el sender de GR7 de Casetes Velles a Montcaro, al Parc Natural dels Ports. BTT.

GR 7: La Farga de Moles - Fredes

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
400
Senyalització
Municipis de pas
Sant Llorenç de Morunys, Seu d'Urgell, la, Solsona, Benifallet, Montblanc, Paüls
Marca Turística
Terres de l'Ebre
Punts d'interès
Coll de Port (1.720 metres), Fonts del Cardener, Santuari de la Mare de Déu del Miracle, Mola de Colldejou (859 metres).
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

El GR 7 va ser el primer camí de llarg recorregut que es va marcar a l’Estat espanyol, l’any 1973. Connecta amb el sender europeu E-4 Arc Mediterrani, que travessa Andorra, el sud de França, el nord d’Itàlia, Eslovènia, Bulgària i arriba fins a Esparta (Grècia).

Després de creuar Catalunya des dels Pirineus fins més enllà de l’Ebre, s’endinsa a l’Aragó i continua fins a Tarifa (Andalusia). No cal dir que és un dels grans GR de Catalunya, amb quasi 400 quilòmetres de recorregut.

Passa per espais naturals tan reconeguts com la serra del Cadí, el Parc Natural dels Ports o la serra de Llaberia, i ressegueix rius com el Valira o l’Ebre a través de deu comarques catalanes.

El seu traçat original va anar creant variants que s’han anat configurant com a GR independents, com el GR 171, el GR 172 i el GR 174. És, doncs, una mena d’espina dorsal del senderisme català.

L’itinerari del GR 7 es pot dividir en 24 etapes. El recorregut viatja de nord a sud des dels Pirineus fins a les Terres de l’Ebre, i travessa tota la diversitat de la geografia catalana. Els seus trams circulen per indrets d’alta muntanya, rius, ciutats importants i històriques, boscos i camps.

El punt de partida del GR es troba a la Farga de Moles, localitat fronterera amb Andorra. En aquest ambient d’alta muntanya i important presència d’aigua, s’emprèn direcció sud, resseguint el curs del riu Valira fins a la Seu d’Urgell.

La capital de l’Alt Urgell és una vila monumental i històrica, que destaca sobretot per l’edifici de la catedral. El pont de la Seu d’Urgell serveix per travessar el riu Segre i seguir el camí del sud en un entorn boscós i d’alta muntanya.

Alguns punts d’aquest tram de sender s’introdueixen al Parc Natural del Cadí-Moixeró i assoleixen altituds superiors als 1.400 metres. Les vistes que se n’obtenen són d’una gran bellesa, amb prats i boscos, i la plana de la Seu d’Urgell de teló de fons.

Del Cadí al Port del Comte i les fonts del Cardener

Els paisatges muntanyosos no abandonen l’entorn del GR 7, que continua davallant cap al sud per les serres del Prepirineu. Des de la vila de Tuixén s’inicia l’ascensió al punt més alt de tot el sender, el coll de Port (1.720 metres), que dóna accés a la serra de Port del Comte i la vall de Lord. Els boscos d’avets acompanyen els senderistes en aquesta zona, on destaca el paratge de les fonts del Cardener, riu que se segueix fins a Sant Llorenç de Morunys.

El paisatge es torna més mediterrani a mesura que avança el sender. Cal esquivar el pantà de la Llosa del Cavall i tornar a pujar desnivell cap al tossal de la Creu del Codó. Entre les viles de Sant Llorenç de Morunys i l’Hostal Pla, s’obtenen algunes de les millors vistes del GR 7.

Solsona i les serres

El següent punt de referència important és la ciutat de Solsona, on destaca la seu catedralícia. Per arribar-hi, el GR 7 presenta dues possibilitats: el traçat original, que fa un tomb per acostar-s’hi des de la riba del riu Cardener, i el GR 7-5, que segueix el curs més directe del riu Negre.

El camí a partir de Solsona condueix al santuari de la Mare de Déu del Miracle, enclavat en un entorn que li ha valgut la declaració d’Espai d’Interès Natural.

Natura i religió es tornen a trobar a la serra de Pinós, on s’aixeca el santuari del mateix nom. Aquí es troba la confluència amb el GR 171, que va néixer com una variant del GR 7. La de Pinós és la primera d’una sèrie de serres de certa importància de la Catalunya central i sud que el GR 7 va pujant i baixant alternativament.

Les següents elevacions són la serra de Rubió i la serra de Queralt, on hi ha la confluència amb el GR 172, antiga variant del GR 7.

El camí s’endinsa a partir d’aquí a la demarcació de Tarragona i de seguida passa per l’extrem septentrional de la comarca de l’Alt Camp, per la població de Cabra del Camp i l’Espai Natural del Tossal Gros.

Al petit nucli de Prenafeta hi neix la variant GR 7-8, que ressegueix el vessant oest de la serra Carbonària. El traçat original ho fa pel vessant est, per retrobar-se tots dos al poble de Lilla. Els dos pobles pertanyen al municipi de Montblanc, vila medieval emmurallada que només es veu de lluny des del sender.

Muntanyes de Prades i serres del sud

El GR 7 pren aquí una orientació més cap al sud-oest per enfilar les muntanyes de Prades i la serra de la Mussara, on conflueix amb el Camí de Sant Jaume (GR 65-5) i amb el GR 172. Tota aquesta zona presenta paisatges de gran bellesa, amb el bosc mediterrani d’alzines i pins com a principal vegetació.

La serra d’entitat següent és la serra de Pradell, juntament amb la veïna serra de l’Argentera. Aquesta és una zona desolada a causa del fort vent que hi acostuma a bufar i que aprofiten els aerogeneradors d’energia eòlica que s’hi han instal·lat els darrers anys. El sender ressegueix tota la carena, i aquí neix la variant GR 7-3 que passa pel cim de la mola de Colldejou (859 metres), segurament el cim més emblemàtic de la zona.

La variant i el traçat original es tornen a reunir per ascendir els contraforts de l’agresta serra de Llaberia. Aquesta zona presenta una natura en estat quasi salvatge i un relleu molt accidentat, que s’allarga fins arribar a Tivissa.

El paisatge no canvia més enllà, a la serra de Tivissa, que dóna pas a la vall de l’Ebre. El riu més important de Catalunya s’assoleix a l’alçada del poble de Rasquera i es travessa una mica més avall, a Benifallet, ja a la comarca del Baix Ebre.

El riu Ebre i el massís dels Ports

El GR 7 discorre en aquesta zona paral•lel a l’Ebre i atent als capricis dels seus meandres fins que se’n desvia per enfilar la vall de Vinyes fins a Paüls. Aquesta és una de les principals portes d’entrada del massís dels Ports i del Parc Natural i on el GR 7 conflueix amb el GR 171.

El sender recorre bona part del territori del Parc Natural dels Ports, ofereix paisatges i paratges de natura desfermada i travessa un territori de desnivells molt acusats. La geografia aquí és extremadament trencada a mesura que s’ascendeix a cotes com el cim de l’Espina (1.181 metres) o el coll de Pallers (1.200 metres).

Just abans de sortir de Catalunya cap a l’Aragó, al refugi de Font Ferrera, el GR 7 conflueix amb el GR 8.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos