Camí al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.  (José Luis Rodríguez)Camí al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. (José Luis Rodríguez)

GR 6: Barcelona-Montserrat

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
50
Senyalització
Municipis de pas
Barcelona, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Rubí
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Can Borrell, Pi d’en Xandri, Monestir de Montserrat.
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

Els poc més de cinquanta quilòmetres d’aquest sender de gran recorregut conformen la clàssica excursió entre Barcelona i Montserrat. La tradició marca que s’ha de fer en un dia o una nit, tot i que també és possible dividir el recorregut en trams més curts, al gust de cada caminant.

El camí travessa el parc de Collserola, la plana del Vallès, discorre paral·lel al riu Llobregat durant un tram i accedeix al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat per Collbató, fins arribar al monestir.

El punt de partida del GR 6 es troba al barri d’Horta, concretament al parc del Laberint. Els primers passos són en clara ascensió, cap al turó del Malalt de Magarola, a més de 400 metres d’altitud. Allà, aquest GR es creua amb el sender del Mediterrani (GR 92). El sender continua en direcció cap al nord, i davalla fins a Can Borrell, en una de les zones més aïllades i preservades del parc de Collserola.

Aviat, però, se surt dels límits del parc per arribar a Sant Cugat del Vallès i endinsar-se en el nucli urbà fins al monestir romànic de Sant Cugat. Pel camí, es troba l’arbre monumental del Pi d’en Xandri.

A partir de Sant Cugat i fins a Rubí, el GR 6 travessa una àrea altament urbanitzada, passa per sota de l’autopista AP-7 i travessa unes quantes urbanitzacions i zones residencials del Vallès. A Rubí, cal travessar la riera i dirigir-se cap al barri de les Fonts, que pertany al municipi de Terrassa.

De les Fonts (Terrassa) a Olesa de Montserrat

El punt de referència següent són les serres de Can Guilera i de les Martines. En el punt més alt, el turó de la Creu del Conill (414 metres), s’hi troba la confluència amb el GR 96, l’anomenat camí Romeu, que també uneix Barcelona amb Montserrat i que ha esdevingut darrerament una alternativa a aquesta opció més clàssica del GR 6. Cal no deixar-se perdre la panoràmica excel•lent de Terrassa i del cim de la Mola.

El sender es dirigeix decididament cap a l’est, a la recerca de la vall del Llobregat. En aquest tram, hi sovintegen els cursos d’aigua, com la riera de Gaià i la riera de Sant Jaume, entre altres rierols i rieres. Precisament on s’uneixen aquestes dues rieres hi ha la confluència amb el GR 97, que uneix la Tordera (Sant Celoni) i el Llobregat (la Beguda Alta). El GR 96 continua fins a trobar-se amb el riu Llobregat a Olesa de Montserrat.

La variant de Collbató

Cal creuar el riu Llobregat pel pont d’Olesa. A l’altra riba, el GR 6 continua vorejant el riu cap al nord, a la Colònia Sedó, un barri que originàriament va néixer com a fàbrica tèxtil i residència dels treballadors, mentre que la variant GR 6-1 mena directament a la vila d’Esparreguera. Des d’allà, travessa el coll de Rubió i arriba a Collbató, als peus de la muntanya de Montserrat i amb vistes excel•lents del camí que se seguirà per ascendir-hi. A Collbató, aquesta variant es troba amb els GR 5 i GR 172, que també pugen a Montserrat pel mateix camí.

Una mica més endavant, a l’alçada del torrent de Sant Joan, recullen el sender original del GR 6 després d’haver passat per colls i ermites amb vistes espectaculars de la muntanya.

L’ascensió de la muntanya de Montserrat pròpiament dita comença al torrent de la Salut, límit del Parc Natural. Coincideix també que aquests són els trams més atractius de tot el GR i culminen al monestir.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos