Perfil del massís de Montserrat  (Turismo Verde S.L.)Perfil del massís de Montserrat (Turismo Verde S.L.)

GR 5: Sender dels Miradors o dels Parcs Naturals: Sitges - Canet de Mar

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
214
Senyalització
Municipis de pas
Canet de Mar, Olesa de Bonesvalls, Sant Feliu de Codines
Marca Turística
Costa Barcelona
Punts d'interès
Monestir Mare de Déu de Montserrat, Sant Miquel del Fai, Sant Martí del Montnegre.
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

El sender dels Miradors es desplega sobre el mapa com un gran arc a una distància entre quaranta i cinquanta quilòmetres al voltant de la ciutat de Barcelona. Comença i acaba a la riba de la Mediterrània, des de Sitges, al Garraf, fins a Canet de Mar, al Maresme.

El recorregut també és conegut com a sender dels Parcs Naturals, ja que travessa les zones protegides del Garraf, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Montseny i el Montnegre-Corredor.

La ruta suma un total de 214 quilòmetres per les comarques barcelonines del Garraf, l'Alt Penedès, el Bages, l'Anoia, el Vallès Oriental, Osona, el Vallès Oriental i el Maresme.

El punt de partida a Sitges permet gaudir d'una de les ciutats catalanes de tradició turística més antiga, des que Santiago Rusiñol la va convertir en punt de trobada d'artistes modernistes. El Cau Ferrat, la casa-taller de Rusiñol, forma part dels edificis més representatius de la població, juntament amb d'altres com el conjunt Maricel, el baluard Vidal i Quadras o l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Des de les platges de sorra fina de Sitges, el camí enfila cap al primer parc natural del recorregut, el del Garraf, una extensió de més de dotze mil hectàrees de paisatges secs i rocallosos. L'acció de desgast de l'aigua i el vent sobre els materials càrstics ha originat un vast sistema de coves i avencs, molt apreciat pels practicants de l'espeleologia.

El camí continua fins a Olesa de Bonesvalls, ja a la gran plana del Penedès. El terreny s'estén sense desnivells importants entre camps de cultiu dedicats a la vinya, a partir dels quals es produeixen els caves i els vins amb Denominació d'Origen Penedès. Al llarg d'aquestes etapes del sender, el viatger sempre tindrà al nord el teló de fons d'un dels paratges més emblemàtics de Catalunya, la muntanya de Montserrat, el segon parc natural del recorregut.

La panoràmica meridional de la muntanya sorprèn l'observador mostrant les parets verticals que s'allarguen durant deu quilòmetres de longitud. Roques arrodonides que s'enlairen fins als 1.236 metres en el seu punt més elevat, Sant Jeroni. Isolat sobre una immensa plana, al costat del riu Llobregat i sense cap altra formació muntanyosa al voltant, el massís de Montserrat fa honor al seu títol de centre espiritual de Catalunya. És imprescindible la visita al monestir benedictí de la muntanya, santuari de la patrona de Catalunya, la Mare de Déu de Montserrat.

El descens fins a Rellinars, a la comarca del Vallès Occidental, dóna pas a la serra de l'Obac i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. El tercer parc de la ruta està dominat pels cims del Montcau i la Mola i acull el monestir romànic que hi dóna nom. Es tracta d'un paisatge original de cingles i monòlits rogencs que contrasten amb el verd dels pins i les alzines que poblen les faldes de la muntanya.

El camí de Sant Llorenç Savall a Sant Feliu de Codines dóna entrada a la comarca del Vallès Oriental, on es pot visitar Sant Miquel del Fai i els espectaculars salts d'aigua del riu Tenes. El descens del sender porta a la localitat d'Aiguafreda per tornar a ascendir al cim del Tagamanent i donar entrada al Parc Natural del Montseny. El pas fins a Sant Celoni permet observar els pics del turó de l'Home o el Matagalls i amplis boscos de faig i avet.

A les darreres etapes del recorregut, ja molt a prop del mar, s'hi accedeix ascendint a través del Parc Natural de Montnegre i el Corredor, a Sant Martí del Montnegre. La davallada fins a Canet de Mar per tornar a les platges mediterrànies posa fi al sender.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos