Pantà de Sau al capvespre  (Servicios Editoriales Georama)Pantà de Sau al capvespre (Servicios Editoriales Georama)

GR 178: Ruta d'en Serrallonga

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Història
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
56
Senyalització
Municipis de pas
Osor
Marca Turística
Costa Brava
Punts d'interès
Masia Serrallonga
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

Joan Sala i Ferrer, conegut com a Serrallonga, va ser un famós bandoler català del segle XVII. Les seves anades i vingudes per les muntanyes de les Guilleries i el Collsacabra, sempre fugint de les tropes del rei, l’han convertit en un personatge de llegenda. El GR 178 és conegut com la ruta d’en Serrallonga i uneix Santa Coloma de Farners amb el pantà de Sau a través dels paratges que va freqüentar.

Bona part del recorregut transcorre dins l’Espai d’Interès Natural de les Guilleries. Boscos frondosos, masos aïllats i el riu Ter, amb el pantà de Sau, són els principals referents d’un recorregut abrupte i ple de desnivells. Antigament, aquest itinerari corresponia al PR-C 13, fins que la seva distància, de 56 quilòmetres, va permetre-li ser homologat com a GR l’any 2001.

El punt de partida de la ruta d’en Serrallonga és la vila de Santa Coloma de Farners, capital de la comarca de la Selva. Des d’allà, el camí emprèn direcció nord-oest en una forta ascensió fins a trobar el coll del Roscall. Els colls eren punts on batlles i sometents de les poblacions s’apostaven per mirar de capturar el bandoler i la seva banda. Actualment, al coll del Roscall neix la variant GR 178-1, que condueix a la vila d’Anglès passant pel cim de Santa Bàrbara.

Des del Roscall, el camí vira cap a ponent i davalla fins a trobar el curs del Sot de la Grevolosa que cal seguir aigües amunt fins al lloc de la Santa Creu d’Horta. D’aquesta manera s’arriba fins al pintoresc poble d’Osor, situat en ple espai natural de les Guilleries, travessat per la riera d’Osor.

Osor és el punt intermedi del GR 178. Des de la població, parteix una pista que ascendeix decidida fins al coll de Nafré, i després continua cap al santuari del Coll. Aquest paratge ofereix unes vistes espectaculars dels boscos circumdants. Ben a prop, cal anar a buscar el coll de la Creu de Serrallonga, on neix la variant GR 178-2, que condueix fins a Sant Hilari Sacalm, al sud.

El sender davalla pel vessant nord del coll, seguint el sot de Serrallonga i travessant el bosc que porta el mateix nom fins a la masia Serrallonga. Aquí va ser on Joan Sala es va casar i va viure, i d’on va agafar el seu famós apel·latiu. Poc més cap a l’oest, cal travessar la riera de Querós a través del pintoresc i emblemàtic pont de Querós.

Després de superada la riera de Querós, una última ascensió i descens condueix fins a la riba del Ter i la presa del pantà de Sau. A l’altra banda del riu, s’hi aixequen imponents els cingles de Tavertet i la serra del Collsacabra, que manté l’orografia retallada, abrupta i boscosa de les Guilleries.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos