Ametllers i Parc Natural de la Serra de Montsant Ametllers i Parc Natural de la Serra de Montsant

GR-174: Sender del Priorat

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
72
Senyalització
Municipis de pas
Cornudella de Montsant, Falset
Marca Turística
Costa Daurada
Punts d'interès
Mas d’en Mestre, Ruïnes de l’antiga cartoixa de Scala Dei
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

El GR-174 és un itinerari de 72 quilòmetres que creua la comarca del Priorat, a la província de Tarragona. En el decurs del seu recorregut, els viatgers poden contemplar paisatges abruptes i muntanyosos que alternen amb conreus de vinya i poblets ben pintorescos.

Al seu tram final, s’endinsa al Parc Natural de la Serra del Montsant, sens dubte el paratge natural més interessant. Abans, però, travessa rius importants de la comarca, com el Cortiella o el Siurana, i permet visitar les ruïnes de la cartoixa d’Escaladei i les poblacions de Falset, Porrera i Cornudella de Montsant, entre d’altres. En un principi, el sender va néixer com una variant del GR-7, per bé que a partir del 1996 ha esdevingut un itinerari independent.

El punt de sortida del GR-174 es troba al coll de la Teixeta, a peu de la carretera N-420, a l’indret on es troben les comarques del Baix Camp i del Priorat. Aquí conflueix amb el GR-7, sender del qual va néixer com una variant que recorria una de les comarques vitivinícoles per excel·lència de Catalunya. Al llarg d’aquest primer tram del camí es pot gaudir de les excepcionals vistes de la serra del Montsant, malgrat la presència dels molins generadors d’energia eòlica.

Les primeres passes del GR-174 van de la mà de les del GR-7, fins el coll dels Feixos. En aquest terreny majoritàriament boscós, cobert de pins i alzines, el sender davalla per una pista cap al Mas d’en Mestre, que durant les guerres carlines del segle XIX va servir de quarter general.

Més enllà d’aquest punt, continua descendint pels boscos fins arribar al paratge de la font del Ferro, on creua el riu Cortiella. Aquest curs fluvial davalla amb decisió cap al Priorat, ja que fins llavors s’havia mantingut en la zona límit amb el Baix Camp.

Només entrar a la comarca dels vins, a l’alçada del barranc de la Garranxa, la vegetació canvia. Els boscos donen pas als conreus, majoritàriament de vinya, tot i que també hi ha presència destacada d’oliveres.

Entre vinyes i seguint el Cortiella s’arriba fins al poble de Porrera, un dels més coneguts pels seus vins d’abast internacional. La major part de pobles del Priorat mantenen una atmosfera gairebé medieval, amb cases i ponts de pedra i carrerons costeruts i estrets.

Falset, capital del Priorat

El camí de Falset comença amb una clara ascensió fins al coll Major, en la zona dels colls de Porrera. Vinyes i boscos s’alternen amb barrancs en una orografia trencada i abrupta. Contrariament, el descens fins a la capital de la comarca, enclavada en una de les poques zones planes del Priorat, és constant.

La plana de Falset està absolutament entapissada de vinyes. La capital comarcal no arriba als tres mil habitants i, per tant, la urbanització hi és força limitada, com també la industrialització.

Els camins entre vinyes i masos condueixen fins a la població veïna de Bellmunt del Priorat, i les seves històriques mines de galena, obertes a les visites. Des d’aquesta localitat es davalla fins al punt més baix de tota la ruta, que coincideix amb el curs del riu Siurana.

Vinyes i oliveres ho són tot, a part d’algunes zones boscoses amb pins i alzines, a mesura que es passa per les localitats del Lloar, Gratallops, Torroja del Priorat i la Vilella Alta. Tots aquests pobles formen part del territori de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i estan farcits de cellers. No endebades, bona part de la seva població es dedica al conreu de la vinya.

La cartoixa d’Escaladei

Des de la Vilella Alta, cal resseguir la carena divisòria entre les conques del Riuet d’Escaladei i del riu Siurana, que condueix fins al llogarret d’Escaladei. Ben a prop s’alcen les ruïnes de l’antiga cartoixa, el monument més important de la comarca i l’indret més influent en l’evolució històrica del Priorat. Tota aquesta zona està a peus de la serra del Montsant, amb els seus característics cingles ben a la vista.

Després de passar per la població vinícola de Poboleda, el camí es dirigeix entre vinyes i alguna pineda fins a Cornudella de Montsant. Aquesta població es troba situada ben bé entre la serra de Montsant i les muntanyes de Prades. És un bon punt de partença, ja que des d’aquí es pot fer un bon grapat d’excursions.

A partir d’aquest punt, el GR-174 gira cap a les parets de la serra del Montsant, entre oliveres, fins a endinsar-se al Parc Natural de la Serra del Montsant. A l’ermita de Sant Joan del Codolar, al peu dels cingles, neix la variant GR-174.1, que puja pel Grau del Montsant fins dalt la Serra Major, travessant el Clot del Moloner i oferint algunes de les panoràmiques més espectaculars de tot el recorregut. Un cop a la Serra Major, enllaça amb el GR-171.

Per la seva banda, el sender original GR-174 continua el recorregut per la falda de la serra del Montsant, als peus dels Cingles de Sant Joan, fins arribar al poblet d’Albarca. Aquest és el punt final de l’itinerari, on també conflueix amb el GR-171.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos