Serralada del Cadí i el Pedraforca, al Parc Natural del Cadí-Moixeró  (Servicios Editoriales Georama)Serralada del Cadí i el Pedraforca, al Parc Natural del Cadí-Moixeró (Servicios Editoriales Georama)

GR 150: Circuit del Cadí

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Nivell de dificultat
Iniciats
Distància (km)
157
Senyalització
Municipis de pas
Bagà, Bellver de Cerdanya, Gósol
Marca Turística
Pirineus
Punts d'interès
Parc Natural del Cadí-Moixeró, Tuixén i la vall de la Vansa, Alàs, Santuari del Boscal, Ansovell, ermita de la Mare de Déu de Bastanist
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

El GR 150 és l’eix per recórrer a peu les serres del Cadí i el Moixeró, una de les referències per a l’excursionisme català. Homologat l’any 1996, aquest sender envolta el massís i transita durant part dels seus 157 quilòmetres de recorregut per l’interior del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Els atractius en l’àmbit arquitectònic, sobretot de romànic, tampoc no manquen en poblacions com Bagà, Bellver de Cerdanya, Gósol o Tuixén, i en nombroses ermites i esglésies disseminades al llarg del recorregut. Cal destacar la ciutat episcopal de la Seu d’Urgell, amb una interessant catedral gòtica.

La variant GR 150-1 ressegueix d’est a oest la carena de les serres del Cadí i el Moixeró, en una ruta d’alta muntanya coberta per la neu durant els mesos d’hivern.

La històrica població de Bagà, al vessant sud del Moixeró, és el punt de partida del sender GR 150. Per aquí també hi passa el Camí dels Bons Homes (GR 107), amb el qual comparteix ruta durant un bon tram. El camí s’endinsa de seguida en el Parc Natural del Cadí-Moixeró i ressegueix el curs del riu Bastareny, un dels primers afluents del Llobregat, fins pràcticament arribar a les seves espectaculars fonts.

L’ascensió és contínua durant els primers setze quilòmetres de sender, i supera els colls de la Bena, de la Balma i del Torn. El paisatge és majoritàriament boscós, amb zones on predominen les espècies de ribera, altres de més mediterrànies i, fins i tot, alguna romàntica fageda.

Ja sota la influència de la serra del Cadí i amb la imponent presència de la cara nord de la mítica muntanya del Pedraforca, comença la baixada que condueix fins a la població de Gósol. El paisatge d’alta muntanya és majoritari a la ruta, sobretot en les parts més elevades. Com en el cas del coll de Mola, a gairebé 1.900 metres d’alçada i que dóna pas al pintoresc poble de Tuixén i la vall de la Vansa. En aquest indret, es troba una de les estacions d’esquí de fons més actives de Catalunya, que ocupa el vessant nord del massís del Port del Comte. També a Tuixén hi arriba el GR 7, que comparteix camí amb el GR 150 fins a la Seu d’Urgell.

Així, s’arriba fins a Fórnols, poble situat a l’extrem més occidental de la serra del Cadí. Des d’aquest punt, la ruta agafa direcció al nord, per començar a envoltar les muntanyes.

La Seu d’Urgell i la Cerdanya

Aquesta travessa cap al nord no presenta desnivells tan pronunciats com en el vessant sud del Cadí i el Moixeró. El camí és més aviat descendent a mesura que s’acosta a la Seu d’Urgell, estratègicament situada a la confluència dels rius Segre i Valira.

Arribats a la Seu d’Urgell, el paisatge és més obert i el sender GR 150 ressegueix un tram del curs del Segre cap a llevant, passant per Alàs, el santuari del Boscal i Ansovell. En total, uns divuit quilòmetres d’ascensió continuada pel paratge boscós de l’obaga del Cadí, que s’alterna amb el conreu majoritàriament de farratge per als ramats que proliferen en aquest vessant.

La travessa cap a llevant deixa les millors panoràmiques a la dreta dels caminants, amb els cingles del Cadí que s’aixequen majestuosos i imponents. El camí transita pel límit del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a estones dins a estones fora, i passa per petitíssimes poblacions de casetes de pedra, com Cava, el Querforadat o Estana i per atractives ermites romàniques com la Mare de Déu de Bastanist.

A partir d’aquest temple, el sender supera un coll de més de 1.600 metres per tornar més a prop del Segre. Concretament arriba fins al poble de Montellà, abans d’entrar en territori de la batllia de Bellver.

Bellver de Cerdanya és un gran municipi que acull nombrosos pobles amb interessants esglésies romàniques, sempre amb les muralles del Cadí com a testimoni. Santa Eugènia de Nerellà, Pi o molt especialment Talló disposen d’esglésies de llarga tradició i gran encant.

A l’alçada de Bellver i fins a Coborriu —on destaca l’església també romànica de Sant Serni—, el GR 150 comparteix camí amb el GR 107. A partir d’allà, continua fins a Riu de Cerdanya, creua la C-16 per l’àrea de servei de la sortida del Túnel del Cadí i es dirigeix cap a zones més obertes de la gran vall pirinenca de la Cerdanya.

El retorn al Berguedà

Després de passar pels poblets d’Urús i Das, el camí arriba a Alp, un municipi de llarga tradició esquiadora, amb estacions importants com Masella i la degana La Molina. Al nucli d’Alp, el GR 150 es troba amb el GR 4, amb el qual comparteix camí cap al sud passant per les pistes de Masella i pujant fins al coll de Pal. Aquesta és l’ascensió més llarga i dura de tot el sender, amb gairebé mil metres de desnivell per paratges d’alta muntanya que alternen boscos amb prats alpins.

Des dels més de 2.100 metres d’alçada del coll de Pal, s’obtenen impressionants vistes cap als quatre cantons, amb cims com la Tosa (2.536 metres) i el Puigllançada (2.409 metres) ben a prop. El GR 150 davalla fins a Bagà per un vessant absolutament entapissat de boscos, passant pels refugis del Coll de Pal i de Rebost.

Una variant d’alta muntanya

La variant GR 150-1 és una interessant travessa d’alta muntanya que talla pel mig el circuit del Cadí unint el coll de Pal i Gósol per la carena de les serres del Cadí i el Moixeró. La major part del recorregut es manté per damunt dels 2.000 metres d’alçada, a través de paratges inhòspits, deshabitats i sense pràcticament un sol arbre.

Des del coll de Pal, es ressegueix la carena passant o rodejant emblemàtics cims com la Tosa (2.536 metres), el Penyes Altes de Moixeró (2.276 metres), el Comabona (2.547 metres) o el Vulturó (2.648 metres). Tot això abans d’emprendre un descens de 1.200 metres de desnivell fins a la població de Josa del Cadí, espectacularment emplaçada dalt d’un turó.

Els vuit quilòmetres finals de Josa del Cadí fins a Gósol proporcionen la part de camí més planera i senzilla.

Situació

Coordenades GPS X: 2.1745518082688, Y: 41.3794565492911
Fotos