Vista nocturna de Santa Maria del Mar des del Fossar de les Moreres. (Imagen M.A.S.)Vista nocturna de Santa Maria del Mar des del Fossar de les Moreres. (Imagen M.A.S.)

Fossar de les Moreres

Cultura - Monuments i llocs d'interès cultural

Lloc d'interès cultural o històric
Nom
Fossar de les Moreres
Adreça
Plaça Fossar de les Moreres s/n
Codi postal
08003
Municipi
Barcelona
Localitat
Barcelona
Marca Turística
Barcelona
E-mail
info@barcelonaturisme.com
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

La plaça del Fossar de les Moreres és al barri del Born, just al costat de la basílica de Santa Maria del Mar. L'indret té un fort simbolisme patriòtic per als catalans, perquè rememora la derrota de Catalunya a la guerra de Successió, en què el país es va aliar amb Carles d'Àustria. Després d'un llarg i dolorós setge, l'11 de setembre de 1714 la ciutat de Barcelona va caure davant les tropes borbòniques de Felip V.

Immediatament després, els decrets de Nova Planta van abolir totes les institucions i llibertats polítiques de Catalunya. Al Fossar de les Moreres hi havia un dels dos cementiris de la basílica i s'hi van enterrar les víctimes del terrible setge que va precedir el final de la guerra. El cementiri va ser pavimentat el 1821 per ordre del rei Carles III i durant el franquisme s'hi va prohibir qualsevol manifestació o homenatge.

La plaça s'ha convertit en un símbol del nacionalisme i de l'independentisme català, on cada 11 de setembre es commemora la Diada Nacional i s'hi duen a terme actes polítics. L'homenatge també es fa davant el monument a Rafael Casanova, que encapçalava les tropes de la ciutat en el moment de la caiguda de Barcelona.

Actualment la plaça està coberta amb maons vermells i té un peveter corbat, coronat per una torxa, i una gran placa on hi ha inscrit el text següent: "Al fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor".

L'edifici
Any de construcció 1714
Situació

Coordenades GPS X: 2.1824, Y: 41.38369
Contacte
Adreça Plaça Fossar de les Moreres s/n
Codi postal 08003
Municipi Barcelona
Localitat Barcelona
E-mail info@barcelonaturisme.com
Mapa
Fotos