Estamariu – Calbinyà

Etapes

Classificació de la ruta
Esport, Natura
Època
Primavera, Estiu, Tardor
Mitjà de locomoció
BTT
Nivell de dificultat
Experimentats
Distància (km)
44,1
Durada (h)
4h 20’
Desnivell positiu (m)
1237
Desnivell negatiu
1237
Senyalització
Municipis de pas
Estamariu, Seu d'Urgell, la, Valls de Valira, les
Localitats pas
Estamariu, Seu d'Urgell, la, Calbinyà
Marca Turística
Pirineus
Punts d'interès
La Seu d'Urgell, riu Segre, Estamariu, Bordes de Boloriu, Calbinyà.
Descripció

Aquesta ruta parteix des del punt d'acolliment del Centre BTT de l'Alt Urgell, situat al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell. Seguim el Segre aigües amunt, per la carretera C-426 primer i per una pista sense asfaltar després, fins al pont d'Alàs. En aquest punt, hem de circular durant menys d'un quilòmetre per la carretera N-260 fins al desviament d'Estamariu.

Comencem la forta i llarga ascensió que, en els pròxims catorze quilòmetres, ens portarà a elevar-nos més de mil metres de desnivell. Les pastures i els conreus dominen el primer tram, fins a Estamariu. Just passat el poble, podem veure al costat de la carretera l'església romànica de Sant Vicenç d'Estamariu (segle XI). La carretera continua cap a Bescaran, però nosaltres ens en desviarem abans, i prendrem una pista sense asfaltar que neix a l'esquerra en una corba pronunciada a la dreta.

Els boscos van guanyant protagonisme i densitat fins a fer-se omnipresents en el paisatge. La pista que seguim no deixa d'enlairar-se fins a la partió d'aigües que ens situa a la vall del riu Valira i el municipi de les Valls de Valira. Poc després d'iniciar la baixada, l'escenari s'obre, en arribar a la zona del cap de Boloriu, on hi ha unes típiques bordes d'alta muntanya.

La pista segueix fins al poble d'Arcavell, situat sobre la línia fronterera amb Andorra. Abans d'arribar-hi, prenem un camí baixador cap a l'esquerra. Sempre entre boscos, remuntarem el coll de Jou i el roc del Forat del Gat abans d'escometre el descens definitiu amb fort pendent cap a Calbinyà -on recuperem l'asfalt- i la Seu d'Urgell.

Situació

Coordenades GPS X: -3.70034930149912, Y: 40.4166907261765