.  .

Espais Naturals del Delta del Llobregat

Natura - Espais naturals protegits

Parc Natural
Nom
Espais Naturals del Delta del Llobregat
Adreça
Avinguda Onze de Setembre 73-75
Codi postal
08820
Municipi
Prat de Llobregat, el
Localitat
Prat de Llobregat, el
Marca Turística
Costa Barcelona
Telèfon
934 793 201
E-mail
administracio@consorcidelta.org
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El delta del Llobregat està format per una extensa plana que ocupa 98 km2 entre el massís del Garraf i Montjuïc, i el congost de Sant Andreu de la Barca al nord. Es forma en una època recent: apareix en èpoques romanes i va creixent fins al segle XIX. Ha tingut diferents boques de riu que amb el temps han anat creant les llacunes litorals.

El delta del Llobregat és molt important per a l'avifauna, ja que és un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrània occidental que uneix Europa i Àfrica. Al Delta s'han citat més de 360 espècies d'ocells, aquesta xifra és una de les més altes d'espècies vistes a la Península Ibèrica.
El Delta és, per a les aus, zona de descans, de muda, d'alimentació, de nidificació o d'hivernada. Es considera una àrea d'importància global en els inventaris científics, ja que acull espècies de conservació prioritària al nostre continent.  Per això va ser declarat zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA), perquè acull importants poblacions d'ocells d'interès comunitari prioritari. 

Els espais naturals del riu Llobregat
Situats al marge dret del tram final del riu Llobregat, ocupen unes 145 ha i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. Hi podem trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l'Arana. Aquests espais formen un Delta en miniatura.

El Remolar - Filipines i la platja de Viladecans
És un dels espais naturals més emblemàtics, sobretot perquè s'hi observen fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. A la primavera i a l'estiu els limícoles omplen la maresma.  Aquest espai ocupa 188 ha i inclou l'estany del Remolar, la maresma de les Filipines, la riera de Sant Climent, la pineda de Cal Francès i una part de la platja de Viladecans.

La pineda de Can Camins i la platja del Prat
Amb 48 ha, formen un espai costaner d'elevat valor biològic, molt escàs al nostre país. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per una gran diversitat de fauna i flora. A la platja trobem algunes espècies amenaçades, que necessiten la vegetació dels sorrals per viure.

Les basses de Can Dimoni 
Són un conjunt de tres llacunes a la zona agrícola de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 31 ha, constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor de martinets i esplugabous.

L'estany de la Murtra i la pineda de la Maiola
L'estany de la Murtra, entre els municipis de Gavà i Viladecans, ha recuperat part de la seva vegetació típica i, junt amb els camps de conreu, és l'hàbitat d'espècies com el martinet menut, el blauet i el corriol petit. La Pineda de la Maiola, a Gavà, conserva exemples de pineda sobre dunes litorals i jonqueres interdunars, i és l'hàbitat de diferents aus forestals.

Els espais naturals del delta del Llobregat poden ser visitats, amb diversos itineraris equipats amb aguaits i torres mirador per a l'observació de la fauna, la vegetació i el paisatge. A la primavera, tardor i hivern, s'organitzen activitats per a tots els públics.

Tots els espais són de visita lliure i gratuïta; en l'horari establert. Les zones d'accés controlat tanquen els dies 1 i 6 de gener, i 25 i 26 de desembre. Per al servei de visites guiades, grups organitzats i activitats, truqueu al tel. 934 793 201.

Superfície 498
Municipis que comprèn Viladecans; Prat de Llobregat, el
Titularitat Pública
Des de 1987

Característiques

Té centre d'interpretació?
Rutes Diverses rutes a peu i en bicicleta:- Espais Naturals del Riu (Itinerari 1: Riu Cal Tet; itinerari 2: Riu Ca l'Arana Cal Tet; itinerari 3: Bunyola Carrabiners - Semàfor- Espai Natural del Remolar Filipines (itinerari 1: La Vidala Maresma de les Filipines;  itinerari 2: Riera de Sant Climent) - Estany de la Murtra - Basses de Can Dimoni - Pineda de Can Camins - Pineda la Maiola - Platja de Viladecans - Platja del Prat

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any
Horari d'estiu De dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 hores; dissabtes i diumenges de 9.00 a 18.00 hores.
Horari d'hivern De dilluns a diumenge de 9.00 a 18.00 hores.

Situació

Com arribar-hi Les coordenades de l'accés als principals espais visitables son:
Espais naturals del Riu N 41º 18' 31,57"; E 2º 6' 42,75" Espai Natural del Remolar - Filipines i la platja de Viladecans N 41º 17' 16,91"; E 2º 3' 6.01" Basses de Can Dimoni N 41º 18' 37,85"; E 2º 2' 58,09" Estany de la Murtra i la Pineda de la Maiola N 41º 16' 24.83" ; E 2º 2' 34.44" 
Per a informació de com arribar en vehicle privat o transport públic, consulteu www.deltallobregat.cat 

Coordenades GPS X: 2.0927511277528588, Y: 41.33087525348766

Instal·lacions

Accessible per a persones amb diversitat funcional, Aules, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Avinguda Onze de Setembre 73-75
Codi postal 08820
Municipi Prat de Llobregat, el
Localitat Prat de Llobregat, el
Telèfon 934 793 201
E-mail administracio@consorcidelta.org

Mapa
Fotos