Monestir de Sant Miquel del Fai i el salt del riu Tenes.  (Servicios Editorials Georama)Monestir de Sant Miquel del Fai i el salt del riu Tenes. (Servicios Editorials Georama)

Espai Natural Protegit dels Cingles de Bertí

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit dels Cingles de Bertí
Adreça
Carretera BV-1485 quilòmetre 7
Codi postal
08182
Municipi
Sant Feliu de Codines
Localitat
Sant Feliu de Codines
Marca Turística
Costa Barcelona
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'Espai Natural dels Cingles de Bertí inclou un conjunt de cingleres i relleus escarpats que fan de límit entre la depressió del Vallès i l'altiplà del Moianès. Configuren un paisatge molt característic, on la geologia n'ha dissenyat les línies i les aus rapinyaires sobrevolen el cel. El nom li ve donat per l'antic nucli de Bertí, on encara es pot veure l'església romànica de Sant Pere de Bertí.

A l'extrem més occidental es troba el seu punt d'interès més popular. L'aigua dels rius Rossinyol i Tenes, i la de les pluges i el desgel, han creat un paratge molt especial a Sant Miquel del Fai. Impressiona per les coves d'estalactites i estalagmites, formacions rocoses, estanyols i salts d'aigua.

A aquesta riquesa natural s'hi afegeix la bellesa del patrimoni arquitectònic, herència d'un antic monestir construït al voltant de l'església de Sant Miquel, del segle X. La natura esclata a la cova de Sant Miquel, el llac de les Monges, el salt del Tenes i la cova de les Tosques. Tot l'entorn és extraordinari i s'hi organitzen activitats i tallers.

La Diputació de Barcelona va adquirir Sant Miquel del Fai als seus propietaris privats el juny de 2017 i preveu reobrir-lo al públic durant l'estiu de 2018.

Superfície 4211
Municipis que comprèn Bigues i Riells; Sant Feliu de Codines; Sant Quirze Safaja.
Titularitat Pública
Des de 1977

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Els alzinars i les pinedes de pi blanc i de pinassa poblen els replans entre les cingleres. També s'hi poden trobar arbustos com la garriga, el romaní, la farigola i el bruc d'hivern.
Fauna Les aus rapinyaires són les més destacables, especialment l'àliga cuabarrada, el falcó pelegrí i el duc. En terra ferma, abunda el senglar.
Rutes El cingle i la balma els travertins; la vall de Tenes; la cova de les Tosques.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.
Horari d'estiu From 10.00 am to 7.00 pm.
Horari d'hivern Sundays and national holidays from 10.00 am to 5.00 pm. Closed from 21 December to 10 January.

Situació

Com arribar-hi Per l'autopista C-33 de Barcelona a Girona, agafem la primera sortida després del peatge en direcció a Caldes de Montbui i, abans d'arribar-hi, la carretera fins a Sant Feliu de Codines. Un cop al poble, cal girar a la dreta fins a arribar a la carretera que va directament a Sant Miquel del Fai.

Coordenades GPS X: 2.17070701885276, Y: 41.6906116463045

Instal·lacions

Aparcament, Àrea de pícnic, Botiga, Ermita, Parc infantil

Contacte

Adreça Carretera BV-1485 quilòmetre 7
Codi postal 08182
Municipi Sant Feliu de Codines
Localitat Sant Feliu de Codines

Afiliació, Adhesió i Certificacions
Garantia de Qualitat Turística en Destinació
Mapa
Fotos