Monestir de Santes Creus Monestir de Santes Creus

Espai Natural Protegit del Riu Gaià - Albereda de Santes Creus

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit del Riu Gaià - Albereda de Santes Creus
Adreça
Plaça Sant Bernat 1
Codi postal
43815
Municipi
Aiguamúrcia
Localitat
Santes Creus
Marca Turística
Costa Daurada
Telèfon
977 638 576
Fax
977 638 301
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Espai Natural Protegit que comprèn una bona part del riu Gaià i una albereda situada al costat del monestir de Santes Creus. Precisament el nucli urbà de Santes Creus, que pertany al municipi d'Aiguamúrcia, a la comarca de l'Alt Camp, és el que marca el límit de l'Espai Natural pel nord. L'Espai discorre vorejant el riu fins arribar gairebé a la desembocadura, ja a la comarca del Tarragonès.

La importància de l'Espai recau en el fet que comprèn un dels pocs boscos de ribera de Catalunya. A mig curs del riu, entre els municipis de Renau i de Vespella de Gaià, es troba el pantà de Gaià, construït a mitjans dels anys 1970 i que en el seu dia va provocar un notable deteriorament biològic i paisatgístic de la part baixa del riu.

L'Albereda de Santes Creus és un espai natural fluvial situat en el marge esquerre del riu Gaià, que antigament va ser utilitzat com a hort de plantes medicinals i zona de meditació per als monjos del monestir de Santes Creus. Al costat de l'albereda hi ha una àrea de pícnic amb bancs i taules.

Superfície 2990
Municipis que comprèn Aiguamúrcia; Vila-rodona; Montferri; Salomó; Vespella de Gaià; Renau; Catllar, el; Riera de Gaià, la; Altafulla
Titularitat Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora La vegetació predominant és la de bosc de ribera representatiu del sud de Catalunya. A l'Albereda de Santes Creus es troba un dels oms més alts del país.
Fauna La fauna és la pròpia del bosc de ribera. Destaquen la serp d'aigua, el barb cua-roja, el picot verd i l'esquirol.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Coordenades GPS X: 1.360991, Y: 41.347202

Instal·lacions

Aparcament, Àrea de pícnic, Parc infantil

Contacte

Adreça Plaça Sant Bernat 1
Codi postal 43815
Municipi Aiguamúrcia
Localitat Santes Creus
Telèfon 977 638 576
Fax 977 638 301

Mapa
Fotos