Les Borges Blanques. Canal d'Urgell a prop de la localitat. Les Borges Blanques. Canal d'Urgell a prop de la localitat.

Espai Natural Protegit de l'Estany d'Ivars - Vila-sana

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit de l'Estany d'Ivars - Vila-sana
Adreça
Carrer Prat de la Riba 1
Codi postal
25230
Municipi
Ivars d'Urgell, Vila-sana
Localitat
Mollerussa
Marca Turística
Terres de Lleida
Telèfon
973 711 313
Fax
973 600 477
E-mail
turisme@plaurgell.org
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'estany d'Ivars i Vila-sana va néixer amb la construcció del canal d'Urgell, que es va dur a terme a mitjan segle XIX. L'objectiu del canal era portar aigua a les terres de la plana d'Urgell per convertir-la en una zona de regadiu, i l'estany acomplia la funció de reserva d'aigua en cas de sequera.

Així, un petit llac de poca profunditat esdevingué el llac més important de la Catalunya interior i, també, un centre de trobada per a activitats d'oci. Als marges s'hi celebraven sovint festes populars i la pesca i la caça d'ànecs atreien gent d'altres municipis.

El 1951, l'estany va ser dessecat per convertir-lo en camp de conreu, en contra de la voluntat de la majoria dels habitants dels pobles de l'entorn. A principis dels anys 1990, quan l'estany encara era ben viu a la memòria de la gent de la zona, l'Ajuntament d'Ivars va prendre la iniciativa de recuperar-lo i encarregà un estudi de viabilitat per regenerar-lo.

Després d'uns anys de gestions i projectes, el 2002 es constitueix el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana i es comencen a adquirir les finques. Poc després, s'inicien les obres de condicionament per reinundar la cubeta de l'estany, que van culminar el 2005. El 2009 es va completar l'emplenament i va adquirir l'aspecte actual.

Superfície 157
Municipis que comprèn Ivars d'Urgell; Vila-sana.
Titularitat Pública
Des de 1995

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Els voltants de l'estany mostren una vegetació bàsicament agrícola, amb algunes comunitats de zones humides com els canyissars.
Fauna Les aus són el grup més ric de vertebrats. Cal remarcar diferents espècies associades als canyissars, com la boscarla de canyar i el balquer. Les aus aquàtiques poblen l'Espai, amb la presència de la fotja, el cabusset, el cabussó emplomallat, l'ànec collverd, el corriol petit, el camesllargues, una important colònia reproductora de gavina riallera i altres espècies. Pel que fa als peixos, s'hi troben principalment la carpa, el barb comú i el gobi. També hi ha amfibis com la granota verda, el tòtil, el gripau d'esperons, el gripau corredor i el gripau comú, i rèptils com la serp d'aigua i la serp de collaret.
Turisme ornitològic L'observació d'aus és una de les activitats més populars en aquest Espai.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Des de Mollerussa, prendre la carretera L-334 cap a Vila-sana. Travessar el poble i continuar en direcció Ivars d'Urgell fins a l'estany, a uns dos quilòmetres.

Coordenades GPS X: 0.948915, Y: 41.683682

Instal·lacions

Aparcament, Àrea de pícnic, Àrea d'acampada, Mirador

Contacte

Adreça Carrer Prat de la Riba 1
Codi postal 25230
Municipi Ivars d'Urgell, Vila-sana
Localitat Mollerussa
Telèfon 973 711 313
Fax 973 600 477
E-mail turisme@plaurgell.org

Mapa
Fotos