Pintor a la riba de l'estany de Banyoles  (Servicios Editoriales Georama)Pintor a la riba de l'estany de Banyoles (Servicios Editoriales Georama)

Espai Natural Protegit de l'Estany de Banyoles

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC)
Nom
Espai Natural Protegit de l'Estany de Banyoles
Adreça
Passeig Darder pesquera 10
Codi postal
17820
Municipi
Banyoles
Localitat
Banyoles
Marca Turística
Costa Brava
Telèfon
972 583 470
E-mail
turisme@ajbanyoles.org
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'estany de Banyoles i la seva conca lacustre es consideren el conjunt càrstic més extens de la península Ibèrica. Es tracta d'un espai natural únic, de gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural. La seva importància mediambiental li ha valgut la protecció del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, la inclusió a la Llista Ramsar de Zones Humides d'Importància i formar part de la Xarxa Natura 2000.

La formació de l'estany de Banyoles es remunta fins al quaternari (uns 250.000 anys endarrere) i s'explica a partir dels moviments tectònics que donaren lloc als Pirineus. Una sèrie de fenòmens càrstics posteriors provocaren els enfonsaments que van permetre la formació de la zona lacustre. El llac s'alimenta de l'aigua procedent dels aqüífers.

Els visitants que s'acosten a Banyoles per visitar el llac arriben pel denominat front de l'Estany. Es tracta de la riba de llevant, on un agradable passeig de plàtans permet gaudir tranquil·lament del paisatge. A més, arran del passeig, sobre l'aigua, es poden veure les tradicionals pesqueres, unes petites i emblemàtiques construccions d'ús recreatiu aixecades durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Des de la perspectiva patrimonial també cal destacar l'església romànica de Santa Maria de Porqueres.

Un altre paratge d'especial interès és el dels desmais, situat al costat de l'estanyol del Vilar i que arriba fins a l'extrem meridional del llac. Es tracta d'un espai enjardinat i romàntic, amb arbres bucòlics de llargues branques que freguen la superfície de l'aigua en la seva lànguida caiguda.

L'estany de Banyoles permet nombroses activitats esportives i d'oci. De fet, va ser subseu olímpica dels Jocs de Barcelona, l'any 1992, per a les proves de rem. S'hi pot llogar una barca de rems de passeig o bé fer un recorregut en una embarcació més gran. També és possible banyar-se en les zones delimitades, com la Caseta de Fusta (gratuïtament, al nord), el Club Natació Banyoles o els Banys Vells.

Superfície 1064
Municipis que comprèn Banyoles; Porqueres; Fontcoberta.
Titularitat Pública
Des de 1985

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Les ribes de l'Estany presenten una zonació típica: la vegetació de plantes submergides (Potamogetonetum densonodosi), la vegetació helofítica dels canyissars (Phragmition australis) a les terres inundades de les vores, les comunitats herbàcies de grans ciperàcies (Magnocaricion elatae) i prats i jonqueres (Molinietum caeruleae) dels sòls humits però emergits. També cal remarcar la importància de les interessants poblacions de plàncton de les seves aigües.
Fauna El zooplàncton de l'estany està format per espècies molt interessants, algunes d'elles molt rares a Catalunya. Cal remarcar el crustaci Trops cancriformis. Igualment, també destaquen els invertebrats, com els bivalves d'aigua dolça Unio sp., antípodes com Gammarus sp., el decàpode Atyaephyra des-maresti, larves de quironòmids i nematodes, oligoquets o gasteròpodes dels gèneres Amnicola i Lymnaea. Pel que fa als peixos, són importants espècies com el lluç de riu, el barb, la bagra, la tenca o les anguiles.
Rutes Hi ha diversos itineraris a la vora de l'estany i fins i tot una popular excursió que en ressegueix el perímetre o una altra que va de l'estany al bosc de les Estunes. A més, el Centre BTT Pla de l'Estany - Banyoles proposa diverses rutes per l'Espai.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Coordenades GPS X: 2.755322, Y: 42.121145

Instal·lacions

Allotjament, Aparcament, Àrea de pícnic, Àrea d'acampada, Bar/cafeteria, Casa de colònies, Ermita, Restaurant, Tallers, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Passeig Darder pesquera 10
Codi postal 17820
Municipi Banyoles
Localitat Banyoles
Telèfon 972 583 470
E-mail turisme@ajbanyoles.org

Mapa
Fotos