Vista de la localitat i la serra de Mussara, a les muntanyes de Prades  (Miguel Raurich)Vista de la localitat i la serra de Mussara, a les muntanyes de Prades (Miguel Raurich)

Espai Natural Protegit de les muntanyes de Prades

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit de les muntanyes de Prades
Adreça
Carrer Sant Josep 18
Codi postal
43400
Municipi
Montblanc
Localitat
Montblanc
Marca Turística
Costa Daurada
Telèfon
977 861 232
Fax
977 862 424
E-mail
turisme@concadebarbera.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Extens Espai Natural Protegit, comprès entre les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i les Garrigues. Degut a la seva gran diversitat i riquesa biològica, d'hàbitats i de paisatges, i a l'existència de jaciments paleontològics, declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 1992, hi ha un projecte per declarar-lo parc natural.

Conté espais naturals de protecció especial, com les reserves naturals parcials del Titllar i de la Trinitat. Hi ha nombroses rutes per fer i gaudir tant dels seus paisatges com del seu ric patrimoni arquitectònic i cultural, entre els quals destaquen nombroses poblacions i monuments medievals, com Montblanc o el monestir de Poblet.

Superfície 30726
Municipis que comprèn Prades; Vilaplana; Arbolí; Febró, la; Capafonts; Albiol, l'; Alforja; Aleixar, l'; Selva del Camp, la; Montblanc; Vimbodí i Poblet; Vilanova de Prades; Vallclara; Espluga de Francolí, l'; Vilaverd; Mont-ral; Alcover; Riba, la; Cornudella de Montsant; Ulldemolins; Pobla de Cérvoles, la; Vilosell, el
Titularitat Privada, Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Al conjunt de les muntanyes predominen els paisatges forestals. Entre la gran diversitat de comunitats algunes són remarcables per la seva raresa, com les úniques rouredes de roure reboll de Catalunya (Cephalanthero-Quercetum pyrenaicae) i la comunitat de salze de cingle (Hieracio- Salicetum tarraconensis) endèmica de les muntanyes catalanes meridionals. Les espècies estrictament protegides pel PEIN son Cistus populifolius, Doronicum plantagineum, Evax pygmea, Galium rotundifolium, Jasione crispa, Lavandula pedunculata i Sedum forsteranum.
Fauna La diversitat d'hàbitats (boscos, conreus, cingleres, fons de valls, altiplans) fa que l'espectre faunístic sigui especialment ampli. Les espècies estrictament protegides pel PEIN son la musaranya nana i els invertebrats Antrocharidius orcinus, Duvalius berthae, Geopselaphus catalaunicus, Sternocoelis duforti, Trissexodon quadrasi i Troglorrynchus bonretor.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any
Horari d'estiu Obert tot l'any
Horari d'hivern Obert tot l'any

Situació

Coordenades GPS X: 1.0327022351143942, Y: 41.3519671339404

Instal·lacions

Allotjament, Aparcament, Àrea de pícnic, Bar/cafeteria, Restaurant

Contacte

Adreça Carrer Sant Josep 18
Codi postal 43400
Municipi Montblanc
Localitat Montblanc
Telèfon 977 861 232
Fax 977 862 424
E-mail turisme@concadebarbera.cat

Mapa
Fotos