Serra de les Gavarres. Dolmen a Puig d'Arques (José Luis Rodríguez)Serra de les Gavarres. Dolmen a Puig d'Arques (José Luis Rodríguez)

Espai Natural Protegit de les Gavarres

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC)
Nom
Espai Natural Protegit de les Gavarres
Adreça
Zona Finca Camps i Armet s/n
Codi postal
17121
Municipi
Bisbal d'Empordà, la, Cassà de la Selva, Castell-Platja d'Aro, Celrà, Girona, Juià, Llagostera, Llambilles, Madremanya, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Quart, Sant Martí Vell, Santa Cristina d'Aro, Torrent, Vall-llobrega, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Forallac, Calonge
Localitat
Monells
Marca Turística
Costa Brava
Telèfon
973 643 695
Fax
973 630 877
E-mail
consorci@gavarres.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El massís de les Gavarres, al nord de la serralada Litoral Catalana, ocupa un extens territori a cavall de les comarques del Baix Empordà i el Gironès. És una formació geològica ben diferenciada, que s'alça enmig de planes i fossars pertanyents al nord, a l'Empordà; al sud, a la vall d'Aro i al sud-oest, a la plana de la Selva. A l'est, els contraforts del massís gairebé arriben al mar.

La zona va ser declarada Espai d'Interès Natural el 1992, i el 1998 diferents ajuntaments dels vint que formen part del massís van fundar el Consorci de les Gavarres, encarregat de tenir-ne cura i gestionar-ne els possibles recursos, tant naturals i històrics com també turístics i d'oci.

El massís el conformen roques molt metamorfosades: pissarres, esquistos i granits. Sobre uns terrenys antics i molt erosionats, l'aspecte de les muntanyes de les Gavarres és suau i ondulant, sense desnivells contrastats. L'alçada màxima sobre el nivell del mar és al pic de la Gavarra, que arriba tan sols als 537 metres.

Pel que fa al paisatge, és pràcticament ocupat per massa forestal en tot el conjunt, esquitxat ara i adés per alguna masia o algun veïnat aïllat. El bosc característic, típicament mediterrani, és l'alzinar, amb gran importància també de l'alzina surera, tot i que els incendis, l'explotació de la fusta i el despoblament humà i l'abandó consegüent de les activitats agrícoles han fet que les pinedes avancin en extensió, com a bona part del territori català.

Les Gavarres disposen, així mateix, d'un llegat megalític important. Hi destaquen el dolmen de la cova d'en Daina i el menhir de la Murtra. També hi ha vestigis medievals, preromànics i romànics, com per exemple el castell de la Bisbal i el poble de Millars, indret amagat i curiós i del tot recomanable per tenir una visió de segles enrere amb tot el confort i la tecnologia de l'actual.

Des de la meitat del segle XX, i coincidint amb el despoblament i l'abandó de les feines tradicionals del camp, l'espai ha pres una nova embranzida econòmica i vital gràcies al turisme, eminentment rural. La xarxa de senders i caminois per a caminades o bicicleta de muntanya n'és un clar exemple.

També disposa de rutes senyalitzades que enllacen diversos punts d'interès. Una d'aquestes rutes mena al santuari de la Mare de Déu dels Àngels (485 metres), des del qual s'obtenen unes vistes fabuloses de tot el conjunt. De baixada, s'arriba al poblet de Madremanya, que amb Monells i Millars constitueixen autèntiques joies urbanístiques, nobles i perfectament restaurades per al gaudi del visitant.

Superfície 28695
Municipis que comprèn Calonge; Castell-Platja d'Aro; Cruilles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura; Forallac; Bisbal d'Empordà, la; Mont-ras; Palafrugell; Palamós; Santa Cristina d'Aro; Torrent; Vall-llobrega; Cassà de la Selva; Celrà; Girona; Juià; Llagostera; Llambilles; Quart; Sant Martí Vell; Madremanya.
Titularitat Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Les Gavarres és un territori de boscos, principalment alzinars i suredes. També hi ha brolles de brucs i estepes i pinedes de pi pinyer, pi pinastre i pi blanc. Les fondalades i els obacs presenten vernedes, avellanoses i castanyedes. L'Espai acull tres exemplars declarats com a arbres monumentals: el Pi de Romanyà, l'Alzina de Mas Salelles i l'Arboç de Can Genoer.
Fauna Pel que fa als ocells, s'hi poden trobar espècies com el tallarol emmascarat, el mussol banyut o el picot garser petit. Entre els mamífers, hi habiten la rata d'aigua, la mostela i el turó, així com el ratpenat gros de ferradura. Els cursos fluvials acullen peixos com l'espinós, el barb de muntanya i la bagra, així com el cranc de riu europeu.
Rutes Alguns exemples són: De la Bisbal d'Empordà al Puig d'Arques, De Fonteta al Puig d'Arques, De Calonge al Puig Cargol o De Mont-ras a Santa Coloma de Fitor i Palamós. A més, el sender GR 92 travessa l'Espai, i els Centres BTT del Baix Empordà, del Gironès i de la Selva proposen rutes pel seu territori.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Des de Monells, prendre la carretera GIV-6702 cap a Madremanya i Sant Martí Vell. En uns dos quilòmetres, arriba a l'Espai Natural Protegit.

Coordenades GPS X: 2.980120, Y: 41.930045

Instal·lacions

Allotjament, Aparcament, Àrea de pícnic, Casa de colònies, Castell, Ermita, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Zona Finca Camps i Armet s/n
Codi postal 17121
Municipi Bisbal d'Empordà, la, Cassà de la Selva, Castell-Platja d'Aro, Celrà, Girona, Juià, Llagostera, Llambilles, Madremanya, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Quart, Sant Martí Vell, Santa Cristina d'Aro, Torrent, Vall-llobrega, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Forallac, Calonge
Localitat Monells
Telèfon 973 643 695
Fax 973 630 877
E-mail consorci@gavarres.cat

Mapa
Fotos