Serra d'Ensija-Rasos de PegueraSerra d'Ensija-Rasos de Peguera

Espai Natural Protegit de la Serra d'Ensija-els Rasos de Peguera

Natura - Espais naturals protegits

Espai d'Interès Natural, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit de la Serra d'Ensija-els Rasos de Peguera
Adreça
Carretera C-16 quilòmetre 96
Codi postal
08600
Municipi
Castellar del Riu, Fígols, Saldes, Cercs, Vallcebre, Gósol, Guixers
Localitat
Berga
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
938 221 500
E-mail
turisme@elbergueda.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'Espai Natural Protegit de la Serra d'Ensija - Rasos de Peguera es troba situat a la comarca del Berguedà, just al sud del Pedraforca. Consta de dos sectors principals: els rasos de Peguera, que prenen el nom d'aquest nucli actualment deshabitat, més al sud, i la serra d'Ensija, amb el cim de la Gallina Pelada (2.320 metres) com a sostre, més al nord.

És un dels espais més notables dins l'àrea meridional del Prepirineu oriental, ja que recull una gran diversitat de paisatges i hàbitats. Aquest fet propicia l'existència d'una excepcional riquesa en elements naturals.

Un dels factors que el caracteritza millor és el de constituir un dels límits més meridionals a Catalunya de la vegetació alpina. S'hi localitzen comunitats i espècies vegetals que difícilment es troben a les altres serres de la mateixa zona com la genciana alpina.

Les rutes de senderisme i BTT són les principals activitats que s'hi duen a terme. El Camí dels Bons Homes hi transita i els practicants disposen del refugi Delgado Úbeda. A l'hivern, la neu fa acte de presència i ha estat, històricament, un destí d'esquí, una pràctica que avui dia està en retrocés.

Superfície 4326
Municipis que comprèn Castellar del Riu; Cercs; Fígols; Gósol; Saldes; Vallcebre; Guixers.
Titularitat Pública
Des de 1987

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora A l'estatge montà, hi predomina la roureda de roure martinenc amb boix, amb alguna fageda a les parts obagues. Les pinedes de pi roig ocupen una gran extensió. Cal assenyalar la presència, al vessant obac de la serra, de pinedes de pi negre amb neret. Per damunt dels boscos, s'hi desenvolupen prats i pastures. Les comunitats rupícoles de les roques calcàries també hi són especialment ben representades.
Fauna S'hi troben espècies pirinenques com el mussol pirinenc, el gall fer, la marta o la musaranya pirinenca d'aigua, així com quiròpters com el ratpenat gros de ferradura. Entre els amfibis i rèptils es troben elements com el gripau comú, la reineta o la serp de collaret. La fauna invertebrada mostra singularitats, amb espècies endèmiques o rares d'aràcnids i heteròpters, i interessants lepidòpters.
Rutes Hi ha diversos itineraris, entre els quals destaca un tram del Camí dels Bons Homes. L'estació de Rasos de Peguera és un bon punt de partida de rutes a peu o en BTT, així com de neu a l'hivern.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Des de Berga, prendre la carretera BV-4243 fins els Rasos de Peguera.

Coordenades GPS X: 1.8570922763961255, Y: 42.12093230779587

Instal·lacions

Aparcament, Àrea de pícnic, Bar/cafeteria, Refugi, Restaurant, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Carretera C-16 quilòmetre 96
Codi postal 08600
Municipi Castellar del Riu, Fígols, Saldes, Cercs, Vallcebre, Gósol, Guixers
Localitat Berga
Telèfon 938 221 500
E-mail turisme@elbergueda.cat

Mapa
Fotos