Serra del Catllaràs (José Luis Rodríguez)Serra del Catllaràs (José Luis Rodríguez)

Espai Natural Protegit de la Serra del Catllaràs

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit de la Serra del Catllaràs
Adreça
Carretera C-16 quilòmetre 96
Codi postal
08600
Municipi
Borredà, Castell de l'Areny, Guardiola de Berguedà, Nou de Berguedà, la, Pobla de Lillet, la, Sant Jaume de Frontanyà, Cercs, Vilada, Sant Julià de Cerdanyola
Localitat
Berga
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
938 221 500
E-mail
turisme@elbergueda.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Es tracta d'un massís situat a cavall del mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l'alt Berguedà i al sud de la serra del Cadí-Moixeró. S'eleva amb decisió fins més enllà dels 1.700 metres d'alçada, en cims com el Pedró (1.765 metres), el cap de la Baga Alta (1.759 metres), el cap de la Baga de Fontanals (1.743 metres) i el roc de la Clusa (1.730 metres). L'extrem nord està ocupat per la serra de Falgars, a la vora sud d'un jove riu Llobregat.

L'important gradient altitudinal porta a una gran diversitat d'ambients en un únic espai. S'hi troben representades formacions d'alzinar en petits fragments que ocupen els solells, importants rouredes i pinedes calcícoles, que es distribueixen ocupant els solells i els fons de vall. A les obagues hi predominen les fagedes amb boix, sent rares en el context del Berguedà. Dins dels elements florístics caldria destacar la presència en els ambients culminals de la flor de neu (leontopodium alpinum), sent una espècie molt rara al país i que està protegida per la legislació catalana.

La fauna que hi habita constitueix una comunitat de transició entre els sistemes pirinencs i els més mediterranis situats més al sud. Cal destacar la presència delcérvol com una de les espècies de gran interès de l'espai, conjuntament amb el gall fer i la marta.

Tot i ser un indret de difícil accés en general, és força apreciat pels senderistes, que disposen de rutes per descobrir-lo. Els senders GR 4 i GR 241 el travessen.

Superfície 6130
Municipis que comprèn Vilada; Guardiola de Berguedà; Cercs; Pobla de Lillet, la; Castell de l'Areny; Nou de Berguedà, la; Sant Julià de Cerdanyola; Sant Jaume de Frontanyà; Borredà
Titularitat Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora Bona part del territori està cobert per boscos, com alzinars, rouredes i pinedes, així com fagedes a les parts obagues. Pel que fa a les flors, destaca la flor de neu a les zones més elevades de la serra.
Fauna L'espècie animal més interessant és el cérvol. També s'hi poden trobar exemplars de gall fer i de marta.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Des de Berga, prendre la C-16 en direcció nord i desviar-se per la BV-4022 fins a la Nou de Berguedà, per continuar uns cinc quilòmetre més i endinsar-se a l'Espai Natural Protegit.

Coordenades GPS X: 1.92139117155404, Y: 42.1928956024542

Instal·lacions

Ermita, Restaurant

Contacte

Adreça Carretera C-16 quilòmetre 96
Codi postal 08600
Municipi Borredà, Castell de l'Areny, Guardiola de Berguedà, Nou de Berguedà, la, Pobla de Lillet, la, Sant Jaume de Frontanyà, Cercs, Vilada, Sant Julià de Cerdanyola
Localitat Berga
Telèfon 938 221 500
E-mail turisme@elbergueda.cat

Mapa
Fotos