La serra de Llaberia està situada entre les muntanyes de Prades i les de Tivissa-Vandellòs. © Andoni Epelde (Pedalier)  La serra de Llaberia està situada entre les muntanyes de Prades i les de Tivissa-Vandellòs. © Andoni Epelde (Pedalier)

Espai Natural Protegit de la Serra de Llaberia

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Nom
Espai Natural Protegit de la Serra de Llaberia
Adreça
Carrer Major 19
Codi postal
43746
Municipi
Tivissa
Localitat
Serra d'Almos, la
Marca Turística
Costa Daurada
Telèfon
977 417 544 , 977 566 388
Fax
977 417 599
E-mail
consorci@serrallaberia.org
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

La serra de Llaberia és un conjunt muntanyós situat a cavall de les comarques del Priorat, el Baix Camp i la Ribera d'Ebre i integrat en la serralada Prelitoral Catalana. L'envolten les muntanyes de Prades al nord, la costa tarragonina a l'est, els cims de Tivissa i Vandellòs al sud, i el riu Ebre i la cavitat del Priorat a l'oest. Tots aquests accidents orogràfics són visibles en dies de bonança meteorològica des dels cims de la serra, que ratllen els 1.000 metres d'alçària: el més alt, el de la Miranda, en fa 918.

La millor època per admirar les vistes és des de la tardor fins a principis de la primavera, quan bufa el mestral, el vent predominant, de component nord-oest, que escombra els núvols. Quan el vent manca, la proximitat al mar fa que la boira s'instal·li sovint a la regió, a vegades durant dies.

El massís és format per la serra de Llaberia pròpiament dita, la serra de Montalt i la Mola de Colldejou. Presenta relleus escarpats, amb grans cingles i barrancs. La naturalesa calcària de les seves roques, ajudada per l'acció continuada de l'aigua i el vent, ha provocat l'aparició de balmes, coves i avencs.

El paisatge de la serra és boscós, amb terrenys dedicats al conreu a les parts baixes. Hi ha alzinars esquitxats d'arbres de fulla caduca, que li donen una intensa coloració a la tardor, tot i que l'elevat nombre d'incendis que sol patir la regió ha facilitat la progressiva substitució d'aquests boscos per d'altres de pi blanc, i per garrigues o brolles, on el romaní i el bruc són les espècies predominants. Al llarg dels cursos fluvials es desenvolupa també la vegetació de ribera.

Les aus i els amfibis constitueixen la fauna més abundant. Entre les primeres destaquen els picots i les rapinyaires, i entre els segons, la granota verda i la salamandra. També s'hi troben diversos tipus de serps i de llangardaixos.

La serra de Llaberia està envoltada de petits pobles que conserven el seu encant original i que es poden visitar amb vehicle motoritzat. A l'interior del parc, però sense formar-ne part, hi ha un únic nucli de població, Llaberia, habitat tan sols a l'estiu. Pels camins d'aquest Espai Natural Protegit hom pot trobar jaciments ibèrics, masos dispersos i nombroses construccions de pedra seca, com marges, corrals o forns de calç. La serra es pot recórrer a peu (la travessa el GR 7), en BTT o a cavall. En els seus cingles es practica també freqüentment l'escalada.

Superfície 10350
Municipis que comprèn Tivissa; Capçanes; Pratdip; Colldejou; Falset; Marçà; Vandelòs i l'Hospitalet de l'Infant; Torre de Fontaubella, la; Vilanova d'Escornalbou; Pradell de la Teixeta; Mont-roig del Camp; Guiamets, els
Titularitat Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació?
Flora La vegetació es caracteritza per boscos d'alzines mediterrànies i muntanyenques, de roures de fulla petita, de pi blanc i de pi negre. Entre les espècies arbustives destaquen les garrigues com el coscoll, el llentiscle o el margalló, el romaní i el bruc d'hivern. Cal remarcar la formació de líquens típica de zones àrides. A les parts baixes hi ha vinyes i camps d'oliveres.
Fauna

Les espècies autòctones més protegides pertanyen als grups d'amfibis i peixos. Entre els amfibis es troben la granota verda, el tòtil, el gripauet de punts o la salamandra. Entre els rèptils destaca la presència de tortuga mediterrània, el llangardaix ocel·lat, la serp verda, la serp blanca, la serp de ferradura i l'escurçó ibèric.

Pel que fa a les aus, als boscos abunden els pícids i les rapinyaires. Es poden veure cargolets, mallerengues cuallargues i raspinells comuns. A les zones rocoses es crien àguiles daurades, àguiles cuabarrades i gralles de bec vermell. Entre els mamífers és freqüent veure ratpenats.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.
Horari d'estiu Open from Monday to Friday, 10.00 am to 2.00 pm.
Horari d'hivern Abierto de lunes a viernes de 10.00 a 14.00 horas.

Situació

Coordenades GPS X: 2.2123750308167343, Y: 42.113685885826776

Instal·lacions

Àrea de pícnic, Itineraris senyalitzats

Contacte

Adreça Carrer Major 19
Codi postal 43746
Municipi Tivissa
Localitat Serra d'Almos, la
Telèfon 977 417 544 , 977 566 388
Fax 977 417 599
E-mail consorci@serrallaberia.org , turisme@pratdip.cat

Mapa
Fotos