Serra de Boumort.  (José Luis Rodríguez)Serra de Boumort. (José Luis Rodríguez)

Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit
Nom
Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort
Adreça
Carrer Farga 4
Codi postal
25620
Municipi
Abella de la Conca, Baix Pallars, Conca de Dalt, Valls d'Aguilar, les
Localitat
Tremp
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
973 654 716
E-mail
rncboumort.daam@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort coincideix amb la Reserva Nacional de Caça de Boumort, espai protegit des del 1991 i situat als Prepirineus occidentals catalans. Inclou les serres de Boumort, Carreu, Cuberes i Batsacans, a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa.

El principal atractiu és la important població de cérvols que hi habita. Se'ls pot veure durant tot l'any, però el moment més espectacular és l'època de zel (brama), entre mitjan setembre i mitjan octubre, quan es pot gaudir d'un espectacle astorador de la mà d'un guia que conegui els millors indrets d'observació d'aquests animals. La reserva destaca per ser l'únic indret d'Europa on es reprodueixen les quatre espècies de voltors del continent: voltor comú, voltor negre (reintroduït recentment), trencalòs i aufrany.

Les màximes alçades de la reserva ronden els 2.000 metres, com el cim del Boumort (2.077 metres) o el del Pi Sec (1.917 metres). Es tracta d'una terra de contrastos amb paisatges abruptes, que faciliten la convivència i la varietat de les espècies que hi habiten.

Dins la reserva es poden fer diverses excursions a peu, amb bicicleta de muntanya i amb vehicles tot terreny (recomanable amb empreses autoritzades). A l'interior de la reserva es pot pernoctar al refugi guardat de Cuberes-Casa Miró i en dos refugis lliures, però els pobles de l'entorn tenen una bona oferta d'allotjaments rurals.

Superfície 10825
Municipis que comprèn Abella de la Conca; Baix Pallars; Conca de Dalt; Valls d’Aguilar, les.
Titularitat Mixta o totes dues
Des de 1991

Característiques

Té centre d'interpretació?
Flora El paisatge dominant és de caràcter submediterrani amb pinedes de pinassa i de pi roig. En cotes baixes i intermèdies, s'hi troben carrascars amb matolls com el romaní o les argelagues. La part superior està dominada pels boscos de pi negre, acompanyats per un sotabosc de boixerola i ginebre. Finalment, per sobre dels 1.800 metres, hi ha prats alpinitzats formats fonamentalment per ussona i avena montana.
Fauna L'espècie més característica és el cérvol, que gaudeix aquí d'una de les poblacions més importants dels Pirineus. Destaca també la presència de l'isard, el cabirol i el porc senglar, així com el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc i la becada.
Turisme ornitològic Hi ha un observatori d'aus rapinyaires. Per fer-ne ús, cal sol·licitar el permís corresponent.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Des de Tremp, cal anar fins la Pobla de Segur per la C-13 i després cap a Pessonada o Hortoneda, per seguir les pistes que s'endinsen a l'Espai, més enllà d'aquests pobles.

Coordenades GPS X: 0.894895, Y: 42.168094

Instal·lacions

Observatori, Refugi

Contacte

Adreça Carrer Farga 4
Codi postal 25620
Municipi Abella de la Conca, Baix Pallars, Conca de Dalt, Valls d'Aguilar, les
Localitat Tremp
Telèfon 973 654 716
E-mail rncboumort.daam@gencat.cat

Mapa
Fotos