Restes arqueològiques del castell de Burriac amb la serralada litoral al fons.  (Turismo Verde S.L.)Restes arqueològiques del castell de Burriac amb la serralada litoral al fons. (Turismo Verde S.L.)

Espai Natural Protegit de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs

Natura - Parcs nacionals i naturals

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC)
Nom
Espai Natural Protegit de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs
Adreça
Avinguda Sant Mateu 2
Codi postal
08328
Municipi
Alella
Localitat
Alella
Marca Turística
Costa Barcelona
Telèfon
937 540 024
Fax
937 540 022
E-mail
p.slitoral@diba.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

El bon clima i la ubicació estratègica van propiciar l'assentament humà des de molt antic a la zona de l'Espai Natural Protegit de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs, també conegut com a Parc de la Serralada Litoral. Els indicis més llunyans daten del neolític i les primeres comunitats són d'origen iber laietà i, posteriorment, romà. Els vestigis arqueològics conviuen amb les masies i edificacions medievals, record del passat feudal i agrícola que ha caracteritzat la zona durant segles.

Actualment, l'espai inclou catorze municipis i actua com a pulmó ecològic de tota la zona.

Els turons arrodonits caracteritzen aquesta serra, com els de Céllecs, Montcabrer i Burriac. El paisatge actual deixa veure la forta empremta humana en aquest entorn natural, amb les terres de conreu i les zones habitades, que avui són predominantment urbanitzacions.

Per tot el parc es poden fer diversos itineraris a peu, com el de la roca d'en Toni (que passa per Cabrils i Vilassar de Dalt), la ruta de l'esquirol a Premià de Dalt o el castell de Burriac (des de Cabrera de Mar o Argentona). També és possible creuar diversos municipis amb bicicleta seguint la ruta de la marina o recórrer un dels tres itineraris ornitològics que organitza la seu del parc, a Cabrera de Mar.

Superfície 7407
Municipis que comprèn Alella; Argentona; Cabrera de Mar; Cabrils; Martorelles; Montornes del Vallès; Premia de Dalt; Roca del Vallès, la; Santa Maria de Martorelles; Vilanova del Vallès; Vilassar de Dalt; Òrrius; Teià; Tiana; Vallromanes.
Titularitat Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora El paisatge vegetal més característic està dominat per arbres com el pi blanc i el pi pinyer, així com els roures al fons de les valls. En petites àrees es troben interessants comunitats de roure martinenc i africà, alzina litoral i alzina surera. Tot plegat acompanyat de nombroses espècies d'arbustos i plantes. En alguns torrents i rieres del vessant del Vallès, s'hi troben mostres de vegetació de ribera.
Fauna L'Espai presenta una riquesa notable en comunitats d'animals. Compta amb elements singulars com noves espècies de lepidòpters i un escarabat tenebriònid únic a la Península. Entre els vertebrats, hi destaquen els ocells, per als quals aquesta serralada és un espai de referència en les seves migracions. Alguns fons de valls presenten espècies d'aus propis d'indrets humits, com la griva i el pinsà. En boscos ombrívols hi nidifiquen el falcó vesper i l'àguila marcenca, mentre que els rèptils com sargantanes, llangardaixos, la serp blanca i la serp verda abunden en brolles i garrigues.
Rutes Hi ha dotzenes d'itineraris senyalitzats que recorren diverses zones de l'Espai Natural, com la Roca d'en Toni, el castell de Burriac, el turó de Céllecs, la ruta del Vedat o la ruta de l'esquirol. Els senders GR 91 i GR 97 travessen la serralada.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.
Horari d'estiu De dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores.
Horari d'hivern De dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores.

Situació

Coordenades GPS X: 2.39735196503545, Y: 41.5232981301008

Instal·lacions

Allotjament, Aparcament, Casa de colònies, Restaurant

Contacte

Adreça Avinguda Sant Mateu 2
Codi postal 08328
Municipi Alella
Localitat Alella
Telèfon 937 540 024
Fax 937 540 022
E-mail p.slitoral@diba.cat

Mapa
Fotos