La Vall FoscaLa Vall Fosca

Espai Natural Protegit de Filià

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit
Nom
Espai Natural Protegit de Filià
Adreça
Plaça de l'Ajuntament 1
Codi postal
25515
Municipi
Torre de Cabdella, la
Localitat
Torre de Cabdella, la
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
973 663 001
E-mail
ajuntament@torrecapdella.ddl.net
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Petit espai natural ubicat a la vall Fosca, a la capçalera del riu Flamicell i al voltant del barranc de Filià. Amb cims de 2.200 i 2.700 metres d'altitud, és un dels límits amb més altura del sud del Pirineu central català. 

La glacera rocallosa de coma d'Estany i l'estany de Filià constitueixen un bon exemple del modelatge glacial del Pirineu i han estat objecte de protecció especial com a elements geològics d'alt interès. L'Espai presenta un gran interès biològic, amb espècies alpines com l'ermini i la perdiu blanca.

A l'Espai Natural es pot fer senderisme i als seus voltants es poden practicar altres activitats esportives a l'aire lliure o realitzar itineraris culturals i artístics. Al municipi de la Torre de Cabdella es pot visitar el Museu Hidroelèctric. A uns centenars de metres del marge de l'Espai Natural es troba el refugi de Filià.

Superfície 567
Municipis que comprèn Torre de Cabdella, la
Titularitat Pública
Des de 1992

Característiques

Té centre d'interpretació? No
Flora La flora de l'Espai és la pròpia dels estatges alpins i subalpins dels Pirineus, amb prats en els quals creixen nombrosos tipus d'herba com Nardion, Festucion eskiae, Primulion intricatae o Iberidion spathulatae. Entre les flors destaquen Adonis pirenaica, Alchemilla alpina, Catalaunica, Gentiana acaulis i Salix pyrenaica, entre d'altres.
Fauna A l'Espai s'hi troben espècies de fauna alpina i nival com I'ermini, la perdiu blanca, l'almesquera, el talpó de tartera. Entre els ocells destaca la presència de l'àguila daurada, la perdiu xerra i el pardal d'ala blanca. Com a rèptils, hi estan representats la sargantana pirinenca i l'escurçó pirinenc. També és remarcable la presència de la papallona Parnassius apollo.

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any.

Situació

Com arribar-hi Des de la Torre de Cabdella, agafar la carretera L-503 en direcció nord fins a Espui i des d'allà seguir la pista que s'endinsa en l'Espai Natural.

Coordenades GPS X: 0.942588, Y: 42.447778

Contacte

Adreça Plaça de l'Ajuntament 1
Codi postal 25515
Municipi Torre de Cabdella, la
Localitat Torre de Cabdella, la
Telèfon 973 663 001
E-mail ajuntament@torrecapdella.ddl.net

Mapa
Fotos