Poble rural Puig-Arnau Pubilló   (Imatges cedides per Puig-Arnau Pubilló)Poble rural Puig-Arnau Pubilló (Imatges cedides per Puig-Arnau Pubilló)

Espai d'Interès Natural Serres d'Odèn-Port del Comte

Natura - Espais naturals protegits

Espai Natural Protegit
Nom
Espai d'Interès Natural Serres d'Odèn-Port del Comte
Adreça
Carretera de Bassella 1
Codi postal
25280
Municipi
Solsona
Localitat
Solsona
Marca Turística
Pirineus
Telèfon
973 482 310
Fax
973 481 933
E-mail
turisme@elsolsonesinvita.com
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

L'Espai d'Interès Natural Serres d'Odèn-Port del Comte té alguns dels paisatges més bells dels Prepirineus catalans.

Format per les dues serralades d'Odèn i de Port del Comte (amb el pedró dels Quatre Batlles, de 2.382 metres, com a punt més alt), constitueix un paratge sobretot d'alta muntanya caracteritzat pels frondosos boscos de pi negre i els prats naturals.

El paisatge geològic es constitueix a partir de dos tipus de roques: les calcàries, de color gris, i els conglomerats, de color vermellós. La situació geogràfica, a cavall entre la Depressió Central i els Pirineus, fa que hi hagi una gran varietat d'espècies animals.

Entre aquestes espècies destaquen les més de cent varietats d'ocells. Alguns dels animals més especials són el tòtil, el gall fer, els isards i l'àguila daurada. La flora també hi és molt variada, tant en vegetació forestal (especialment pins) com arbustiva.

Per al visitant hi ha tot un conjunt de rutes (a peu, amb bicicleta de muntanya o amb vehicle tot terreny), guiades per monitors experts, que permeten descobrir els diferents aspectes naturals de la zona i el patrimoni arquitectònic (especialment esglesioles romàniques).

Així, per exemple, pujar fins a la part més alta del coll de Boix ens proporciona una panoràmica impressionant de tots els Pirineus, boscos de pi negre, camps de patates i fins i tot un estanyol.

En els nostres recorreguts podem visitar, per exemple, les restes del castell d'Odèn, Santa Cecília, l'ermita de Sant Ponç i la cova Montserrat Ubach, una de les més profundes de Catalunya.

També podem seguir camins rurals i ramaders, construïts i mantinguts artesanalment durant segles, buscar diverses fonts d'interès, com la de l'Aiguaneix, o comprar les típiques patates del bufet, emmagatzemades sota terra.

Cal recordar també que a Port del Comte hi ha una popular estació d'esquí del mateix nom, de caràcter familiar i amb àmplies pistes.

Superfície 6702
Municipis que comprèn Alinyà; Lavansa; La Coma i La Pedra; Odèn
Titularitat Pública

Característiques

Té centre d'interpretació? No

Temporades i horaris

Tancament anual Obert tot l'any

Situació

Com arribar-hi Per carretera C-16 fins a Berga, continuar per la LV-4241 fins a Sant Llorenç de Morunys. Agafar desviament carretera L-401 fins a Òden.

Coordenades GPS X: 1.5193835221017, Y: 41.9960295622977

Instal·lacions

Refugi

Contacte

Adreça Carretera de Bassella 1
Codi postal 25280
Municipi Solsona
Localitat Solsona
Telèfon 973 482 310
Fax 973 481 933
E-mail turisme@elsolsonesinvita.com

Mapa
Fotos